Sprejem v bolnišnico

Sprejeti boste na bolniški oddelek Splošne bolnišnice Celje. Da bi vam olajšali pripravo in prihod v bolnišnico, smo za vas pripravili nekaj najpomembnejših informacij:
Dokumenti, ki jih potrebujete ob sprejemu
Ob prihodu na zdravljenje prosimo, da s seboj prinesete:
- zdravstveno kartico
- veljavno napotnico vašega izbranega zdravnika
- zdravstvene dokumente o predhodnih zdravljenjih (npr. rentgenske slike, izvide, izvide ultrazvoka,...)
Osebna prtljaga
Kaj spada v osebno prtljago bolnika?
Svetujemo vam, da si na zdravljenje v bolnišnico prinesete predmete za osebno higieno, kot so milo, zobna krema in zobna ščetka, glavnik, brivnik, osebno kozmetiko, papirnate robčke, damske vložke in podobno. Verjetno ne bo odveč, če boste v osebno prtljago spravili tudi kakšen kos spodnjega perila, kratke nogavice in copate.

Bolnice prosimo, da v času bivanja v bolnišnici ne uporabljajo ličil, saj je naravna barva kože in nohtov lahko pomemben podatek za diagnostiko in zdravljenje.

Prav tako naj vas spomnimo, da s seboj v bolnišnico prinesete tudi vse pripomočke, ki jih potrebujete in uporabljate npr.: očala za branje, slušni aparat, palico ali bergle za pomoč pri hoji, ipd. Če po navodilu izbranega splošnega zdravnika redno uživate določena zdravila, jih prav tako prinesite s seboj, vendar z njimi seznanite vašega sobnega zdravnika. Zdravila naj bodo v originalni embalaži.
 
Sprejem v bolnišnico
Prosimo vas, da se ob dogovorjeni uri zglasite v sprejemni pisarni oddelka na katerega boste sprejeti ali na drugo, prej dogovorjeno mesto (npr. v specialistični ambulanti posameznega oddelka).

Ob sprejemu bomo vašo obleko in morebitno drugo prtljago popisali in jo shranili v posebno garderobo ali v vašo bolniško sobo, za stvari pa vam bomo izdali potrdilo. Prosimo vas, da potrdilo s seznamom oddanih predmetov skrbno hranite do odhoda. Če želite lahko vašo garderobo svojci odnesejo domov.

Po sprejemu vas bomo odpeljali v vašo bolniško sobo, vas seznanili s sobolniki, osebjem, s prostorsko razporeditvijo oddelka in hišnim redom.
 
Sprejem porodnice
Poleg vseh ostalih dokumentov potrebuje porodnica ob sprejemu v porodnišnico še poročni ali rojstni list (neporočene) in materinsko knjižico ter izvide vseh opravljenih preiskav v nosečnosti. Če želite, da bo ob porodu prisoten tudi vaš partner, vas prosimo, da nas s tem seznanite ob sprejemu.

Priporočamo vam, da si pred odhodom v porodnišnico doma pripravite tudi opremo, ki jo boste ob odhodu iz porodnišnice potrebovali za svojega novorojenčka. V porodnišnico vam jo bodo prinesli svojci.
Oprema za novorojenčka naj vsebuje:
  • tri tetra plenice,
  • eno plenico za enkratno uporabo,
  • ene povijalne hlačke
  • dve majici
  • eno kapico
  • ene hlačke
  • eno garnituro (jopica, hlačke, kapica in copatki),
  • odejico.
Perilo naj bo oprano in prelikano.
 
Sprejem otroka
Otrok, ki mora na zdravljenje v bolnišnico naj poleg prej naštetih stvari s seboj prinese še kakšno najljubšo igračo in knjigo, ki mu bo krajšala čas. Da se ne bi izgubile, jih označite z otrokovim imenom in priimkom. Zaželeno je, da otroku kupite tudi telefonsko kartico, saj je oddelek opremljen s telefoni, ki omogočajo tovrstno telefoniranje.

Za predšolske otroke imamo na štirih bolniških oddelkih organiziran bolnišnični vrtec, šoloobvezni otroci pa lahko obiskujejo bolnišnično šolo, v kateri je pouk prilagojen njihovim sposobnostim v času bolezni. Z učnim programom in z vsemi drugimi potrebnimi informacijami vas bodo seznanili na bolniških oddelkih. Prav tako vas bodo na oddelku seznanili z možnostmi, pogoji in ceno sobivanja enega starša z otrokom v bolnišnici.

Da ne bo osamljen, otroka obiskujte vsak dan in se po dogovoru z odgovorno medicinsko sestro čimveč vključujte v nego otroka. Manjše količine sadja in naravnih sokov mu lahko prinašate le po dogovoru z zdravnikom.

Denar in vrednostni predmeti
Svetujemo vam, da v bolnišnico ne prinašate večjih količin denarja in dragocenosti. Če jih ob prihodu v bolnišnico vseeno imate vam svetujemo, da jih izročite svojcem ali pa shranite v trezorju bolnišnice.

Za denar in predmete (npr. prenosne telefonske aparate), ki jih boste obdržali pri sebi, žal ne moremo odgovarjati.

Kadar v bolnišnico sprejmemo nezavestnega bolnika, njegove vrednostne predmete in denar shranimo v trezorju ali pa jih izročimo njegovim svojcem, ki sprejem potrdijo s podpisom.