ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

Vprašanja

Vedno so vprašanja, takšna in drugačna. Kar je nam samoumevno, morda vam ni in obratno.
Zato nam pišite na e-mail info[@]sb-celje.si in nas vprašajte! Odgovarjali bomo po svojih najboljših močeh v najkrajšem času.
Tako bomo pomagali drug drugemu. Mi vam z odgovori in vi nam s vprašanji, ki bodo to rubriko naredila čim bolj uporabno.
 
Vaša Splošna bolnišnica Celje

Dojenje
Ali dojenje boli?
Če je otrok pravilno pristavljen (v ustih ima dovolj kolobarja), dojenje ne boli. Na začetku podoja lahko mati čuti blago skelečo bolečino, ki hitro mine, če je otrok pravilno pristavljen. Nekatere matere občtijo med samim dojenjem občasno blago trenutno »bolečino« v notranjosti dojke, ki ni nevarna, saj nastane zaradi potovanja večjih beljakovinskih molekul v mleku skozi mlečne kanale v dojki!

Ali je mleka dovolj?
V prvih mesecih po porodu matere pogosto skrbi, da nimajo dovolj mleka za svojega dojenčka. Večinoma je to vprašanje odveč, saj je skoraj praviloma količna mleka popolnoma ustrezna. Najpogostejši razlogi, da se dojenček ne redi ali celo shujša, so:
nepravilen položaj na dojkah, ko dojenček nima v ustih dovolj kolobarja prekratek podoj, ko dojenček popije le »prvo« mleko, ki je bolj vodeno, ne dobi pa dovolj "»zadnjega"« mleka , ki je bogato z maščobami in zato redilno preredko dojenje (npr. le na vsake 3-5 ur), ki ne poteka na otrokovo željo prehitro menjavanje dojk pri posameznem dojenju, ko dojenček popije iz obeh dojk le »prvo« bolj vodeno mleko, ne popije pa dovolj »zadnjega« mleka, ki je bogato z maščobami in zato redilno.

Ali so boleče prsne bradavice posledica prepogostega in dolgega dojenja?
Ne, če je otrok pravilno pristavljen. Pogostost in trajanje dojenja sta povsem individualni zadevi in ju ne moremo predpisovati kar na splošno. V prvem mesecu po rojstvu se želi večina otrok dojiti praktično neprekinjeno, zlasti ponoči, ko je hormon prolaktin, ki dela mleko, še posebej aktiven. Kasneje mati in dojenček uskladita ritem dojenja.

Dojenje pri ploskih in vdrtih prsnih bradavicah
Je možno, če je otrok pravilno pristavljen. Včasih pomaga, če mati tik pred dojenjem zmehča dojko (topel obkladek, tuširanje s toplo vodo, kratkotrajno izbrizgavanje), da se otrok lažje pristavi. Pomembno je, da otrok pred dojenjem ni preveč lačen, ker je tedaj pristavljanje težje. Če našteti ukrepi ne zadostujejo, lahko mati uporablja pri dojenju tanke, pravilno oblikovane silikonske nastavke, da lahko otrok učinkovito izprazni dojko. Ko otrok in mati obvladata pristavljanje, naj poteka dojenje brez nastavkov!

Mastitis
Je bakterijska okužba tkiva dojk in mlečnih žlez. Pojavi se 2 do 6 tednov po porodu. Znaki so naslednji: mati je utrujena, dojke so boleče, ima povišano temperaturo in gripi podobne znake. Pregledati jo mora zdravnik, ki poskusi ugotoviti vzrok za nastanek mastitisa. Najpogosteje predpiše materi antibiotično zdravljenje, počitek, hlajenje prizadetega predela dojke, dovolj tekočine in izpraznitev dojke po dojenju. Mati naj ne prekinja dojenja!

Ognojek (absces) dojke
V primeru nepravilnega zdravljenja mastitisa je mati še naprej vročična, na omejenem predelu dojke se pojavijo še naslednji znaki: rdečina, oteklina in bolečina. Gre za ognojek (absces), ki zahteva kirurško izpraznitev in antibiotično zdravljenje.
Mati naj ne prekinja dojenja!

Zakaj boleče bradavice?
Boleče, krvave in ranjene bradavice so praviloma rezultat nepravilnega pristavljanja. Če mati popravi otrokov položaj na dojki, tako da ima otrok med dojenjem v ustih dovolj kolobarja, mora bolečina postopoma izginiti. Veliko mater opisuje neko neopredeljeno občutljivost v predelu bradavic v prvih dnevih po porodu, navadno po tednu dni občutljivost izgine.

Zakaj pride do vnete in boleče prsne bradavice?
Če kljub pravilnem položaju otroka na dojki bolečina v predelu bradavic več dni ne izgine, koža bradavic pa postane pordela in vneta, mora otroka in mater pregledati zdravnik. Najpogosteje povzročajo vnetje glivice, v tem primeru zdravnik predpiše zdravila obema: materi in otroku (otrok ima pogosto glivično vnetje ustne sluznice). Manj pogosto nastanejo boleče bradavice zaradi bakterijskega vnetja, ekcema, otrokovega priraščenega jezika. Bolečina v predelu bradavic med dojenjem lahko nastane tudi zaradi skrčenja žil v sklopu Raynaudovega fenomena in jo lahko odpravimo z ustreznimi zdravili.

Zastajanje mleka (zastojna dojka)
Drugi dan po porodu postanejo dojke polne in nabrekle, to stanje po nekaj dnevih mine. Če postanejo dojke težke, boleče, napete, gre za zastajanje mleka in govorimo o zastojni dojki. Zastoj mleka nastane zaradi zamašitve mlečnih vodov, najlažje ga odpravimo z nežno masažo dojk ter sredstvi proti bolečinam.

Kako v primeru, če ob obisku bolnišnice nimate urejenih vseh dokumentov
Kako v primeru, če ob obisku specialista nimam ustrezne napotnice izbranega zdravnika?
Za vse preglede pri zdravniku specialistu, ki niso nujni, je obvezna napotnica vašega izbranega zdravnika. Če na dan pregleda nimate ustrezne napotnice, naše osebje na vašem izvidu to dejstvo zabeleži. Iz bolnišnice vam za tak pregled skladno z navodili Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pošljemo samoplačniški račun. Če naknadno dobite napotnico za ta pregled, nam jo lahko skupaj z računom V ROKU 15 DNI OD PREJEMA RAČUNA posredujete na naslov: Splošna bolnišnica Celje, Fakturna služba, Oblakova ulica 5, 3000 Celje in mi jo bomo posredovali Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Če nam napotnice in računa ne pošljete oz. ju ne pošljete v tem roku, ste samoplačnik opravljene in zaračunane zdravstvene storitve.

Kako v primeru, če ob obisku specialista nimam potrjene kartice zdravstvenega zavarovanja?
Od 1.10.2000 je kartica zdravstvenega zavarovanja obvezen dokument, ki ga morate ob vsakem obisku zdravnika predložiti zdravstveni administraciji. Kartica zdravstvenega zavarovanja mora biti potrjena, saj so tako ažurirani podatki o vašem zavarovanju. Če na dan pregleda storitev v naši bolnišnici na vaši kartici ni bilo podatka, ali imate urejeno dodatno zavarovanje, vam bomo iz bolnišnice za opravljeno zdravstveno storitev poslali račun za doplačilo k zdravstvenim storitvam, ki se sicer krije iz dodatnega zavarovanja. Dolžni ste ga poravnati v roku, navedenem na računu. Če imate dodatno zdravstveno zavarovanje urejeno, nam prosim V ROKU 15 DNI OD PREJEMA RAČUNA pošljite ustrezno potrdilo o veljavnosti zavarovanja (Adriatic ali Vzajemna d.v.z.) po pošti na naslov: Splošna bolnišnica Celje, Fakturna služba, Oblakova ulica 5, 3000 Celje ali na fax št. (03) 423 37 53 oz. se s potrjeno zdravstveno kartico oglasite v Fakturni službi bolnišnice na Gregorčičevi 3 v Celju. Če tega ne storite, ste samoplačnik doplačila k opravljeni in zaračunani zdravstveni storitvi.