Ginekološko-porodniški oddelek

Splošna navodila za čas po ginekološkem operativnem posegu

Po vsakem operativnem posegu lahko pride do zapletov, kot so krvavitev, vnetje, povišana telesna temperatura. Če se to zgodi, obiščite izbranega osebnega zdravnika ali ginekologa.

Če ste bili operirani skozi trebušno steno in je rana zaceljena, jo lahko pustite odkrito. V primeru laparoskopske operacije vam bo šive odstranil bodisi izbrani osebni zdravnik ali ginekolog. Po operaciji skozi nožnico se šivi sami razgradijo, včasih se izločijo. Opazite jih lahko na higienskem vložku.

Tudi 3-4 tedne po operaciji je izcedek iz nožnice še vedno lahko prisoten, ne sme pa imeti neprijetnega vonja ali biti sveže krvav.

Svetujemo vam, da se doma ravnate po naslednjih priporočilih: Skrbite za redno intimno higieno pod tekočo vodo. Uporaba mila s pH 5,5 naj bo zmerna. Po operativnem posegu 3 tedne odsvetujemo kopanje v kopalni kadi, bazenu in morju. Spolne odnose odsvetujemo do kontrolnega pregleda pri izbranem ginekologu, ki je 4-6 tednov po posegu, seveda po predhodni prijavi. Uživajte lahko prebavljivo hrano, ki ne napenja, bogato z vitamini in minerali. Sveže sadje začnite uživati postopoma. Skrbite za redno odvajanje blata, pri težavah z zaprtjem pijte mineralno vodo Donat.

Vsaj 6 tednov po operaciji se izogibajte težjim fizičnim naporom in dvigovanju težkih bremen. Opravljajte le lažja gospodinjska dela. S telesno aktivnostjo začnite postopoma.

Poleg zgoraj navedenih priporočil vedno upoštevajte tudi priporočila vašega sobnega zdravnika! 

V nadaljevanju te spletne strani, si lahko preberete tudi bolj usmerjene informacije o najpogostejših operativnih posegih v ginekologiji, ki smo jih pripravili za naše pacientke.

Želimo Vam čimprejšnje okrevanje!


Informacije o najpogostejših operativnih posegih v ginekologiji

S klikom na ime posega se vam odpre dokument z informacijami za naslednje posege:

 
Po porodu

Poporodna vadba