Brezplačno testiranje beljakovin v urinu ob Svetovnem dnevu ledvic, 14. 3. 2013

08. 03. 2013 ob 14:42
V četrtek, 14.3.2013, boste na informativni točki v naši bolnišnici (avla v pritličju) imeli možnost meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja ter brezplačnega testiranja seča na beljakovine. Pridobili boste lahko informacije, ki vas zanimajo v zvezi z ledvicami. Rezultate opravljenih preiskav boste prejeli in jih lahko odnesli v vpogled osebnemu zdravniku. Prosimo, da ste pred preiskavo tešči.

Vsako leto drugi četrtek v mesecu marcu obeležujemo SVETOVNI DAN LEDVIC, ko želimo opozoriti na pomen delovanja ledvic in zgodnje odkrivanje ter preprečevanje kronične ledvične bolezni. Letošnja posebna tema je akutna okvara ledvic. Na ta dan potekajo številne aktivnosti po Sloveniji, ki jih koordinirata Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovensko nefrološko društvo, v sodelovanju s CINDI in družbo Roche. S tem se pridružujemo več kot 150 državam po svetu v želji izboljšati zdravje naših ledvic (http://www.worldkidneyday.org/events/gallery/.)

POMEN PREVENTIVE PRI KRONIČNI LEDVIČNI BOLEZNI
Kronično ledvično bolezen imenujemo »tiha bolezen«, saj ne boli in velikokrat neopazno privede do končne ledvične odpovedi. Pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo je tudi tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni povečano, le-te so tudi najpogostejši vzrok smrti ledvičnih bolnikov. Pomembna je preventiva in načrtno iskanje bolnikov z večjim tveganjem za nastanek kronične ledvične bolezni. V skupino z večjim tveganjem spadajo ljudje s sladkorno boleznijo, s povišanim krvnim tlakom in srčno-žilnimi boleznimi. Neurejen krvni tlak in sladkorna bolezen sta pomembna dejavnika tveganja za nastanek in napredovanje ledvične bolezni. Predvsem pri okvari ledvic zaradi sladkorne bolezni, v manjši meri pa tudi pri okvari zaradi visokega krvnega tlaka, začnejo ledvice prepuščati v seč beljakovine, ki sicer v seču niso prisotne (t.i.proteinurija). Tveganje za nadaljnje slabšanje ledvičnega delovanja in pojav srčno-žilnih zapletov pri ledvičnih bolnikih se povečuje z večjo vsebnostjo beljakovin v seču. Ugotavljanje prisotnosti beljakovin v seču je pomembno in kaže na možno prisotnost kronične ledvične bolezni, ki jo v tem primeru lahko zgodaj odkrijemo in z zdravljenjem upočasnimo njeno napredovanje.

LETOŠNJA TEMA – PREPREČEVANJE AKUTNE LEDVIČNE OKVARE
Akutna okvara ledvic pomeni nenadno poslabšanje ledvičnega delovanja zaradi različnih vzrokov. Pojavi se lahko že v nekaj urah ali dneh in je eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek kronične ledvične bolezni. Delovanje ledvic se lahko popravi, če vzrok ugotovimo in odstranimo. Včasih je potrebno prehodno zdravljenje z dializo. Za akutno ledvično okvaro so bolj dovzetni starostniki, bolniki s sladkorno boleznijo, boleznijo srca in ožilja, s cirozo jeter, pa tudi tisti bolniki, ki že imajo kronično ledvično bolezen.
Pogosto pride do poslabšanja ledvičnega delovanja zaradi izsušitve ob hudem bruhanju ali driski, če ob tem ni možno zaužiti dovolj tekočine. Povzročijo jo tudi različna zdravila, od katerih so najpogostejša zdravila proti bolečinam, kot so nesteroidni antirevmatiki. Lahko pa nastane tudi zaradi zapore v odtoku seča iz ledvic zaradi ledvičnih kamnov ali povečane prostate.
Včasih lahko zdravila, ki so nujno potrebna za zdravljenje drugih bolezni (srčnega popuščanja, povišanega krvnega tlaka, ciroze jeter), poslabšajo ledvično delovanje. V tem primeru je potrebno najti »srednjo pot« med odmerkom zdravila in primernim vnosom tekočine (hidracijo). Pomembna je kritična uporaba zdravil proti bolečinam, ki škodljivo delujejo na ledvice, saj jih lahko zamenjamo za takšna, ki na ledvice ne vplivajo. Zdravljenje akutne okvare ledvic je odvisno od vzroka: zadostna in primerna hidracija, ukinitev ali zmanjšanje odmerka zdravil, ki bi lahko bila škodljiva za ledvice, odstranitev zapore in sprostitev odtoka seča…

BREZPLAČNO TESTIRANJE BELJAKOVIN V URINU IN MERJENJE KRVNEGA SLADKORJA
V četrtek, 14.3.2013, boste na informativni točki v naši bolnišnici (avla v pritličju) imeli možnost meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja ter brezplačnega testiranja seča na beljakovine. Pridobili boste lahko informacije, ki vas zanimajo v zvezi z ledvicami. Rezultate opravljenih preiskav boste prejeli in jih lahko odnesli v vpogled osebnemu zdravniku.
Prosimo, da ste pred preiskavo tešči.

Na brazplačno testiranje so še posebej vabljeni tisti, pri katerih obstaja večja verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezni: sladkorni bolniki, bolniki s povišanim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, starejši od 50 let, kadilci, prekomerno prehranjeni in ljudje, katerih ožji svojci so imeli kakšno kronično ledvično bolezen.

Z veseljem Vas pričakujemo in upamo, da se boste akcije udeležili v čim večjem številu. Delite vabilo in informacije tudi s sorodniki, znanci ter prijatelji.

Vljudno vabljeni!

Manja Antonič, dr. med, specialistka nefrologije
Oddelek za bolezni ledvic in dializo

Dodatne informacije na:
Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije
Slovensko nefrološko društvo