Celjska porodnišnica je že 20 let nosilka naziva "Novorojenčku prijazna porodnišnica"

04. 07. 2018 ob 08:26

Pomen  principov »Novorojenčku prijazne porodnišnice« v praksi:

  1.    Ustanova upošteva “Deset korakov do uspešnega dojenja”;
  2.    Ustanova ne sprejema  zastonj vzorcev formule niti reklamnih gradiv od proizvajalcev ali trgovcev z nadomestki materinega mleka;
  3.    Ustanova podpira optimalno hranjenje in oskrbo tudi tistih novorojencev, ki niso dojeni.

 

Splošni kriteriji za NPP so enaki za ustanove po vsem svetu. Kriterijev ni mogoče olajšati, spremeniti ali prilagoditi posameznim ustanovam ali državam. Za zunanje ocenjevanje pride v porodnišnico multidisciplinarna ocenjevalna komisija, ki izvede pogovore z materami in osebjem, opazuje delovanje ustanove in pregleda dokumentacijo. Postopek ocenjevanja lahko traja en ali dva dni (in noči), po potrebi dalj, odvisno, kako velika je porodnišnica.

Na Ginekološko-porodniškem oddelku celjske bolnišnice smo se vseskozi zavedali pomena dojenja za novorojenčka in mater, zato odločitev za to pot ni bila težka. Da pa smo zadostili vsem kriterijem, je bilo potrebno dodatno izobraževanje vseh zaposlenih na Ginekološko-porodniškem oddelku ter organizacija dela po principih »Novorojenčku prijazne porodnišnice«.

Priprave so bile natančne in skrbne. V proces smo bili vključeni prav vsi zaposleni na oddelku.

Tako smo 4. julija 1998  že ob prvem ocenjevanju  pridobili naziv NPP.

Vsa naslednja leta smo naziv  ohranjali z visokimi ocenami, skupno smo v povprečju dosegali 96odstotno izpolnjevanje standardnih kriterijev. Še več, naše znanje se je poglabljalo, postali smo referenčni center za učenje drugih zdravstvenih delavcev.

Pri našem delu nam je vedno v ospredju dobrobit novorojencev in mamic. Trudimo se materam omogočiti optimalne pogoje, da lahko dojijo svojega otroka. V prvi vrsti je to zgodnje pristavljanje že v porodni sobi, kožni stik, kasneje sobivanje mater in otrok »rooming-in «, hranjenje po želji otroka, vzpodbuda ob težavah, dojenje otrok s posebnimi potrebami,... Zavedamo se tudi pomena podpore za optimalno hranjenje in oskrbo materam tistih novorojencev, ki niso dojeni.

Pred nami so vsakodnevni izzivi, ker vsak novorojenček in mamica štejeta!

 

Mag. Jakob Koren, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva,

predstojnik Ginekološko-porodniškega odd.

 

Ana Ilijaš Trofenik, dr.med., spec. pediater,

vodja Odseka za neonatalno pediatrijo

 

Cvetka Skale, dipl. m. s.; univ.dipl.org., IBCLC;