ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

Evropski mesec možganov in ozaveščanje o možganski kapi

Maj je Evropski mesec možganov, namenjen številnim aktivnostim ozaveščanja ljudi, tudi o nevarnostih možganske kapi, preventivi, zdravljenju in rehabilitaciji po možganski kapi. Z informativno stojnico, ki jo bodo zaposleni našega Nevrološkega oddelka organizirali v sredo, 10. maja med 9. in 13. uro v glavni avli bolnišnične poliklinike, se bomo tem aktivnostim pridružili tudi v Splošni bolnišnici Celje.

»V zadnjih 20 letih so se zaradi napredka medicine odprle številne nove možnosti zdravljenja. Možganska kap je postala urgentno stanje, ki ga obravnava visoko specializiran zdravstveni tim vaskularnih nevrologov. V Splošni bolnišnici Celje imamo na nevrološkem oddelku Enoto za možgansko kap z 12 bolniškimi posteljami, v kateri uspešno zdravimo bolnike z to patologijo iz področja širše regije.

Velik del slovenske populacije že pozna akronim »GROM« (govor, roka, obraz, minuta), ki opisuje tri poglavitne simptome ob nastopu možganske kapi in kar najkrajši čas, ki je potreben pri njeni obravnavi. Po pojavu simptomov možganske kapi je ključno, da bolniki ali svojci kar najhitreje pokličejo reševalno službo in tako omogočijo hitro akcijo, kajti »čas so možgani«. Po zaprtju možganske žile je sprva – po nekaj minutah – področje nepopravljivo okvarjenih možganov relativno majhno, vendar se to področje hitro povečuje. K sreči imamo sedaj na voljo zdravljenje z raztapljanjem krvnega strdka – trombolizo in mehansko odstranjevanje strdka iz žile, ki omogočata odpravo nevroloških simptomov in s tem trajne invalidnosti pri številnih pacientih. Bolnik mora prejeti trombolizo največ 4,5 h po začetku simptomov, kasneje je okvara možganov že nepovratna. Kratko časovno okno predstavlja nevrologom velik izziv za organizacijo oskrbe teh bolnikov. Pri odločitvah glede trombolize jim pomagajo najsodobnejše metode računalniške tomografije, računalniško tomografske angiografije in računalniške tomografije pretoka krvi ter sodelovanje z nevroradiologi.

Prav tako je danes v Slovenji bolnikom na voljo mehansko odstranjevanje krvnih strdkov, ki ga trenutno izvajata dva centra tj UKC Ljubljana in UKC Maribor. Bolnike iz celjske regije, po uspešni diagnostiki in trombolitičnem zdravljenju za to vrsto zdravljenja premeščamo v UKC Ljubljana. Letošnja otvoritev novega heliporta v SB Celje, je postala za nevrologe nenadomestljiva rešitev, v ureditvi sekundarnih prevozov za bolnike z možgansko kapjo, ki potrebujejo mehansko rekanalizacijo, saj je helikopterska premestitev bolnika časovno krajša in logistično bolj enostavna kot premestitev z nujnim reševalnim vozilom. Za naše bolnike to pomeni hitrejši dostop do rekanalizacije zaprtih žil in večjo možnost za popolno ozdravitev, saj zamujenega časa ni mogoče nadomestiti in možganska okvara pri bolniku ostane za vse življenje.

V mesecu, posvečenemu možganom, je zagotovo zelo pomembno opozoriti na preventivo, na zdrav življenjski slog, gibanje in prehrano, s katerimi bomo preprečili nastanek debelosti, diabetesa, vplivali na nastanek arterijske hipertenzije in povišanih maščob v krvi. Možganska kap je v veliki meri posledica dolgotrajnega vpliva vseh teh dejavnikov na naše telo.

Veseli bomo, če se nam boste na njem pridružili, saj smo prepričani, da je treba izkoristiti vse priložnosti za širjenje znanja, izmenjavo izkušenj in povezovanje med vsemi, ki se na različne načine srečujemo z možganskimi bolezni. Minute lahko rešijo življenje!«

Iwona Ewa Kosi, dr. med
v. d  predstojnica Nevrološkega oddelka