Odvzem brisa za testiranje na okužbo z novim koronavirusom

18. 03. 2020 ob 11:32

V skladu s sklepom Vlade RS so se spremenila navodila za odvzem brisa pri osebah s sumom na COVID-19. Brisi se jemljejo le pacientom, katerih zdravstveno stanje je takšno, da je predvidena hospitalna obravnava.

Na vstopni točki tako ni več osebnega naročanja na odvzem brisa na okužbo z novim koronavirusom! 

Posamezniki, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, vročina, oteženo dihanje), morajo najprej poklicati osebnega zdravnika ali drugega zdravnika v področnem zdravstvenem domu (tudi v okviru dežurnih ambulant teh zdravstvenih domov), ta pa na osnovi kliničnih podatkov oceni ali bolnik izpolnjuje kriterij za odvzem brisa. Zdravnik nato sam pokliče v bolnišnico in dogovori vse potrebno.

Za paciente, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu Celje, velja navodilo, da v času delovanja ZD Celje (delovniki med 7. in 20. uro) prav tako pokličejo izbranega osebnega zdravnika. V času, ko ambulante ZD Celje ne delujejo, to je med delavniki v času med 20. in 7. uro ter v soboto in nedeljo cel dan, pa pokličejo telefonsko št. ☎️ 030 203 892, na kateri bo preveril potrebo po odvzemu brisa zdravnik Službe nujne medicinske pomoči UCC.