ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

Samostojna programa kardiokirurgije in nevrokirurgije za zmanjšanje čakalnih vrst v Splošni bolnišnici Celje

Z Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 ima bolnišnica v okviru programa kardiokirurgije operacije na odprtem srcu, hkrati pa v letošnjem letu vzpostavlja samostojen oddelek nevrokirurgije.

Splošna bolnišnica Celje je s sprejetjem Uredbe z namenom povečane dostopnosti do zdravstvenih storitev in odprave oziroma skrajševanja čakalnih dob prejela sredstva za izvajanje programa kardiokirurgije – operacije na odprtem srcu, in sicer 100 posegov na leto oziroma 50 posegov v letu 2024. Poleg lastnega Kardiokirurškega oddelka v letu 2024 načrtujemo tudi ustanovitev samostojnega oddelka nevrokirurgije. Ta v SB Celje trenutno obratuje kot odsek znotraj Travmatološkega oddelka. Kljub temu v zadnjih letih beležimo 30 odstotno rast števila operacij programa nevrokirurgije, zato trenutna kadrovska zasnova in sledenje vsesplošnem dinamičnem in hitro razvijajočem se področju nevrokirurgije zahtevata tako ustrezno prostorsko ureditev kot investicijo v opremo.

Že leta 2008 smo uvedli dejavnost koronarografij. Leta 2010 smo pričeli z vgradnjo srčnih spodbujevalnikov in vgradnih snemalnikov srčnega ritma, leta 2017 pa smo pričeli tudi z vgradnjo srčnih kardioverter-defibrilatorjev. Leta 2021 smo začeli projekt TAVI (perkutana vstavitev aortne zaklopke), ki smo ga sicer morali začasno prekiniti. Novembra 2022 smo uvedli tudi elektrofiziološke preiskave z ablacijo (tako radiofrekvenčno kot krioablacijo), zato smo želeli nadaljevati z razvojem kardiologije, nadgraditi zdravljenje s kardiokirurškimi posegi na odprtem srcu in tako ustanoviti tudi lasten kardiokirurški oddelek.

V sodobnem svetu predstavljajo kardiovaskularna obolenja kar 1/3 vzrokov za smrtnost. Programa kardiokirurgije zato ne bomo izvajali zgolj za potrebe naše matične regije, temveč celotne države, zlasti za sosednje regije: del Dolenjske, Koroške, Posavja in Zasavja. Dejansko število prebivalcev, ki bo gravitiralo na našo bolnišnico za dejavnost kardiokirurgije, je tako okoli 350.000. To hkrati pomeni, da bo poseg potekal v pacientovem domačem okolju, kar olajša tako obiske pacientov kot komunikacijo s svojci, izvajanje posegov v SB Celje pa bo seveda vplivalo na krajšanje čakalne dobe v državi in zagotavljanje hitrejše in lažje dostopnosti do posega z manjšim čakanjem v bolnišnici.

Podobno lahko zatrdimo tudi za ustanovitev lastnega Nevrokirurškega oddelka. Že več kot dve desetletji je oskrba poškodovancev s poškodbo glave in nekaterih akutnih nevroloških stanj primarna dejavnost nevrokirurgije. Pred devetimi leti je SB Celje pričela s širjenjem dejavnosti v sodelovanju z nevrokirurgi iz UKC Maribora in uvajanjem hrbtenične kirurgije. Z letom 2020 smo pričeli z izvajanjem tudi drugih vej nevrokirurgije, najprej z rednimi operacijami malignih in benignih tumorjev možganov in hrbtenjače. Danes celostno oskrbimo degenerativne bolezni hrbtenice (od okcipito-cervikalnega prehoda do lumbo-sakralne hrbtenice). Kot edina v Sloveniji pa SB Celje izvaja tudi program nevromodulacije za URI Soča (vgradnja/menjava intratekalnih črpalk ter stimulatorjev hrbtenjače).

Od leta 2020, ko smo oskrbeli manj kot 100 bolnikov, pa do lanskega leta, ko smo izvedli več kot 400 velikih posegov, se s tem redno stopnjuje tako število oskrbljenih bolnikov kot zahtevnost patologije, hkrati pa zanimanje mladega kadra za nevrokirurško dejavnost ves čas strmo raste. Z ustanovitvijo samostojnega oddelka se tako ne bodo izboljšali le delovni pogoji za trenutne in bodoče zaposlene nevrokirurge ter ostalo zdravstveno osebje, temveč bosta razširitev dejavnosti in investicija v opremo (nevronavigacija, stereotaktični okvir, boljši nevrokirurški mikroskop ipd.) zagotovili povečanje varnosti posegov, omogočili visokokakovostno oskrbo bolnikov z boleznimi, poškodbami ali motnjami živčnega sistema in izboljšali dostop do nevrokirurške oskrbe za vse bolnike, ne glede na njihovo geografsko lokacijo, ekonomski status ali zdravstveno zavarovanje.

Ustanovitev lastnih oddelkov kardiokirurgije in nevrokirurgije je tako pomemben korak za Splošno bolnišnico Celje, saj lahko z nadaljevanjem razvoja teh dveh zdravstvenih dejavnosti izboljšujemo zdravstveno prakso za vse.