ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

V SB Celje smo naredili prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije

Novembra letos smo v SB Celje izvedli prvo elektrofiziološko preiskavo in radiofrekvenčno ablacijo atrijske fibrilacije. Poseg, s katerim zdravimo motnje srčnega ritma, predstavlja prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije, ki je v Celju do zdaj še nikoli nismo izvajali. Poseg smo izvedli pod mentorstvom prof. dr. Andreja Pernata, dr. med. iz Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana. Poleg pomembnega strokovnega napredka dejavnosti, je izvajanje teh posegov dobrodošlo tudi za skrajševanje zelo dolgih čakalnih dob na področju invazivne obravnave motenj srčnega ritma. Do zdaj so namreč te storitve izvajali le oba klinična centra in SB Izola. Letno bomo opravili 50 tovrstnih posegov.

Za normalno delovanje srca skrbijo električni dražljaji, ki na določenih mestih srčne mišice prožijo srčne utripe oz. poskrbijo za ritmično krčenje in sproščanje srčne mišice, ki potiska kri v velike žile. Kadar električni dražljaji nastajajo tudi na drugih mestih v preddvorih ali prekatih, sprožajo dodatne utripe. Dodatni utripi povzročijo motnje srčnega ritma, ki jih pacienti občutijo kot počasen ali hiter utrip z bolečino v prsnem košu ali vratu, kot omotičnost, utrujenost, težko sapo,… Lahko se pojavijo v popolnoma zdravem srcu ali pa spremljajo nekatere srčne bolezni. Motnje srčnega ritma so pomemben epidemiološki problem v sodobnem svetu, ki vpliva na kakovost življenja in umrljivost. S staranjem populacije se njihovo število povečuje.

Elektrofiziološka preiskava je invazivna preiskava, ki omogoča natančen pregled motnje srčnega ritma. Prek ožilja napeljemo na določena mesta v srcu posebne katetre, s katerimi spoznamo vzrok motnje ritma in ugotovimo ter označimo mesta njenega nastanka.

Nato izvedemo katetrsko ablacijo. Poseg izvajamo v lokalni anesteziji. Pod nadzorom rentgena in znotraj-srčnega ultrazvoka, na označena mesta vstavimo elektrode. S pomočjo radiofrekvenčnih tokov na teh mestih prekinemo poti, po katerih so se širili dražljaji, ki so povzročali aritmijo. Ablacijski posegi so v večini primerov uspešni in pacientom prinesejo dolgoročno ozdravitev.

Prvo elektrofiziološko preiskavo in radiofrekvenčno ablacijo atrijske fibrilacije smo v SB Celje opravili v ponedeljek, 21. 11. 2022, pod mentorstvom prof. dr. Andreja Pernata, dr. med. iz Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana. Izvedbo je organiziral prim. Rafael Skale, dr. med., pri posegu pa so s prof. dr. Pernatom sodelovali naši sodelavci Peter Benedičič, dr. med. in ekipa katetrskega laboratorija. Poseg je bil uspešen in bolnik je dan po posegu zapustil bolnišnico.

»Gre za rojstvo nove subspecializacije, ki je bila doslej omejena na izvajanje v obeh slovenskih terciarnih kliničnih centrih ter SB Izola in za velik korak v smeri skrajševanja odločno predolgih čakalnih dob na področju invazivne obravnave motenj srčnega ritma. Obenem gre tudi za uresničitev dolgoletne vizije treh generacij kardiologov v naši bolnišnici, ki je bila v slovenskem prostoru vedno nekaj posebnega, saj nikoli ni in tudi v bodoče ne bo pristajala na kakršnokoli obliko strokovne cenzure ali samocenzure pri razvoju stroke in sodobne medicineje ob tem dogodku dejal dr. Dragan Kovačić, dr. med., v. d. direktorja bolnišnice in dosedanji predstojnik Kardiološkega oddelka ter dodal, »Gre za potrditev multicentričnega razvoja medicine v Republiki Sloveniji in širjenja sodobnih oblik zdravljenja tudi izven okvirjev vrhunskih terciarnih ustanov, kot sta oba naša klinična centra, seveda, ko to narekujeta in dovoljujeta incidenca in prevalenca bolezenskih stanj. Gre tudi za močan signal volje in želje razvoja kardiologije v naši regiji v smeri terciarnih dejavnosti in kliničnosti, kar je ob eksplozivnem razvoju kardiološke stroke edina možna smer. To je smer, ki bo pomagala več ljudem, smer, ki bo ljudem pomagala bolje, varneje in bolj učinkovito in seveda smer, ki bo pritegnila mlade ljudi, da bodo navdušeni nad razvojem znanosti ostajali v domačem okolju in svoje življenjsko delo in energijo vzidali v zidove napredka in blagostanja našega Celja, podobno, kot so to storili naši učitelji, od katerih smo prejeli to silno darilo znanja o zdravljenju soljudi.«

Z uvedbo tega programa, je naša bolnišnica postala četrta bolnišnica v državi, ki poleg obeh kliničnih centrov in SB Izola izvaja te posege. Zaradi dolgih čakalnih dob in dejstva, da je bilo kar nekaj bolnikov napotenih na zdravljenje v tujino, kjer so posegi dražji, smo pridobili tudi program ZZZS za 50 posegov letno.

Nov program za našo bolnišnico pomeni velik strokovni izziv in pomemben strokovni napredek, za paciente pa možnost zdravljenja v domači bolnišnici in krajšanje čakalnih dob.