Za UZ aparat PUC-a tudi s SMS sporočili PUC1 in PUC5 še do konca aprila

31. 01. 2019 ob 08:42

V mesecu februarju in marcu 2019 lahko vsi, ki želijo prispevati k donacijski akciji zbiranja sredstev za nov UZ aparat za potrebe Pediatričnega urgentnega centra Splošne bolnišnice Celje, to storijo kar s SMS sporočilom. SMS sporočilo s ključno besedo PUC1 ali PUC5 na številko 1919 bo prispevalo 1 oz. 5 evrov za nakup ultrazvočnega aparata, ki bo zdravnikom v pomoč pri odkrivanju življenjsko ogrožajočih stanj in diagnostiki najbolj ranljive populacije. S SMS sporočili lahko k donacijski akciji prispevajo uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T-2 , A1 Slovenija in Telemach. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacije so objavljeni na naslednjih povezavah: Pravila in pogoji uporabe storitve "SMS Donacija - za Splošno bolnišnico Celje"(Telekom), Pravila in pogoji uporabe storitve »SMS DONACIJA ZA PUC Splošne bolnišnice Celje« (T-2), Pogoji in navodila Storitve SMS (A1 Slovenija), Navodila in pogoji uporabe storitve SMS donacija v okviru humanitarne akcije (Telemach)

 

Noto dobrodelnosti in zbiranja sredstev za nov UZ aparat bo imelo tudi »Dobrodelno tekmovanje v športnem plezanju za otroke in najstnike«, ki ga bo v soboto, 2. februarja v Plezalnem centru Celje I. osnovne šole (nova telovadnica), v sodelovanju z našo bolnišnico, pripravil Športno-plezalni odsek Planinskega društva Celje Matica. Tekmovanje se bo začelo ob 14. uri. Ob udeležbi in navijanju se bodo obiskovalci, ki bi radi spoznali svet oprimkov in vrvi, tudi sami poskusno spoprijeli s plezalno steno. Vljudno vabljeni!

  

Splošna bolnišnica Celje je v novem urgentnem centru 30. 12. 2015 odprla tudi prvi in še vedno edini Pediatrični urgentni center (PUC) v Sloveniji, ki 24 ur, vse dni v letu obravnava otroke in mladostnike, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Analiza starostne strukture pacientov, ki so prihajali v dežurno ambulanto Zdravstvenega doma Celje je namreč pokazala, da je pomemben del, okoli ena tretjina, otrok in mladostnikov. Vse otroke do 18. leta starosti, ki potrebujejo urgentno internistično obravnavo, tako v Celju oskrbuje zdravnik pediater. Na razpolago je laboratorijska, mikrobiološka in slikovna diagnostika, v obravnavo se po potrebi lahko vključujejo specialisti drugih strok, možna pa je tudi kratkotrajna hospitalizacija v sobi s petimi opazovalnimi posteljami. Od ustanovitve je v PUC-u letno obravnavanih približno 10.000 otrok in mladostnikov.

 

Eden od razlogov za ustanovitev PUC-a je bilo dejstvo, da se bolezenska stanja pri otrocih razlikujejo od bolezenskih stanj pri odraslih, zato so potrebna specifična znanja in pristopi specialistov pediatrije. Prav tako je otrokom in mladostnikom prilagojena tudi medicinska oprema. Ultrazvočni aparat je v sodobni urgentni medicini nepogrešljiv za prepoznavo življenje ogrožajočih stanj, saj omogoča hitro diagnostiko. Specialisti in specializanti pediatrije, ki delajo v PUC-u pa so za delo z njim usposobljeni. 

 

»V Pediatričnem urgentnem centru je nov ultrazvočni aparat nujno potreben, saj nam bo omogočil hitrejšo diagnostiko bolezenskih stanj, posledično pa tudi hitrejše zdravljenje, napotitev k specialistom in boljšo prognozo,« poudarjajo zaposleni na PUC in dodajajo: »Ultrazvok nam ne omogoča le natančne slikovne diagnostike, ampak nam pomaga izključiti določena življenjsko ogrožajoča stanja, kot je na primer pnevmotoraks, pljučni edem, možgansko krvavitev in druge bolezni, ki pri najmlajših lahko pustijo izjemno hude posledice. Ultrazvok nam bo v pomoč tudi pri spremljanju kliničnega stanja bolnika v času nujnega zdravljenja in pri urgentnih posegih. Gre za hitro, nebolečo in neškodljivo diagnostično metodo, pri kateri otrok ni izpostavljen ionizirajočem sevanju.«

 

Ker so sredstva za posodabljanje medicinske opreme zelo omejena, potreb pa je v bolnišnici veliko, so se zaposleni v PUC-u odločili, da se po pomoč obrnejo tudi k širši družbeni skupnosti. Poleg SMS sporočil, lahko vsi, ki to želijo, prispevek za ta namen nakažejo na:

 

TRR: SI56-0110-0603-0276-827

Sklic: 922300-2610

Namen: UZ za PUC   

BIC banke: BSLJSI2X

Koda namena: CHAR