Enota za citološko dejavnost

Klinična citologija

ABTI je poseg, pri katerem iz tipnih sprememb na ali v telesu pridobimo celične vzorce za citopatološki pregled. ABTI izvede zdravnik - specialist patolog, ki kasneje vzorce tudi pregleda pod mikroskopom in izda izvid. ABTI je hitra metoda, večinoma skoraj neboleča, zapleti so redki in niso nevarni (na mestu vboda lahko nastane modrica, izjemno redko vnetje).

Predhodna lokalna anestezija (omrtvičenje) področja ni potrebno, ker je vnos anestetika bolj boleč, kot sama preiskava ABTI.

V Splošni bolnišnici Celje opravljamo ABTI v sklopu klinične citologije za hospitalizirane paciente in tudi za zunanje paciente ob ponedeljkih ob 7.30 v prostorih ambulante B3. V nujnih primerih paciente punktiramo tudi izven ustaljenih terminov po dogovoru.

Na odvzem vzorca z aspiracijsko biopsijo s tanko iglo (citološko punkcijo) sprejmemo vse, ki imajo veljavno napotnico osebnega zdravnika, ne glede na kraj bivanja. Zaželeno je, da ima napotnica vsa pooblastila in velja daljše časovno obdobje, oziroma vsaj en mesec.

Napotitev za citološki pregled mora vsebovati:

  • ime in priimek pacienta, datum rojstva;
  • podatke o naročniku preiskave (ime in priimek napotnega zdravnika, kateremu bomo poslali izvid);
  • natančno opredeljeno mesto odvzema, napotno diagnozo s pomembnimi kliničnimi podatki;
  • vrsto zdravstvene storitve (rubrika 10, šifra 1533 – citološke preiskave).

Čakalne dobe za punkcije ni. Pacienti naj se na punkcijo naročijo na telefonsko številko citološke pisarne 03 423 36 42 (ali na telefonsko številko 03 423 30 08 – Enotna točka za naročanje).


Eksfoliativna ginekološka citologija

Naš citološki laboratorij ima tudi licenco Ministrstva za zdravje za pregledovanje brisov materničnega vratu (BMV). V laboratoriju opravljamo preglede BMV za našo bolnišnico in za številne zunanje ambulante. Letno pregledamo preko 40 000 brisov. Pregledi BMV predstavljajo pomemben del našega dela, ki je z uvajanjem državnega programa ZORA tudi najbolje organiziran in zakonsko urejen v Pravilniku o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za pregledovanje brisov materničnega vratu ( Uradni list RS, 17. 8. 2001 ). Izvidi so dostavljeni naročniku najkasneje v 21 dneh po prejemu vzorca na predpisanem obrazcu. Vsi brisi materničnega vratu z oznako NUJNO na napotnici so končani takoj oz. najkasneje v dveh do treh dneh po prejemu vzorcev. Izvide enkrat mesečno posredujemo alenka.repse-fokter@guest.arnes.si