Robotska kirurgija

ROBOTSKO ASISITIRANA OPERACIJA RAKA DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

 

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji tretje najpogostejše maligno obolenje pri obeh spolih. Med vsemi pacienti z rakom je bil v letu 2010 delež za rakom debelega črevesa in danke obolelih moških 14,7 % in žensk 11,5 %. Odločitev o načinu zdravljenja raka je odvisna od razširjenosti bolezni, splošnega stanja bolnika in njegove odločitve. V primeru lokaliziranega obolenja je bila dolga leta zlati standard klasična odprta kirurška resekcija – odstranitev prizadetega dela črevesa s pripadajočim mezenterijem in ožiljem. Kasneje se je razvila manj invazivna kirurška laparoskopska metoda, ki omogoča bolniku bistveno hitrejše okrevanje. Robotska kirurgija pa združuje tako prednosti klasičnega in laparoskopskega načina operiranja na mini invazivni način. To omogoča sistem robota Da Vinci. 

 

ROBOTSKI SISTEM DA VINCI

Robotski sistemi so danes tehnološko dovršena orodja, ki so nam v pomoč na številnih področjih. Že več kot deset let imajo svoje mesto tudi v medicini. Robotski sistem da Vinci, ki so ga razvili Američani, se uporablja pri operativnem zdravljenju. Ni ga mogoče sprogramirati, da bi sam izvedel določeno delo ali postopek, prav tako sam ne more voditi kirurških inštrumentov. Je pa učinkovito orodje, ki prinaša pomembne prednosti tako za bolnika kot za kirurga.  

 

ROBOTSKO ASISTIRANA KOLOREKTALNA OPERACIJA

Zaradi svoje tehnološke dovršenosti prinaša robotski sistem da Vinci v kirurško delo številne prednosti. Za kirurga so vsekakor v tem, da je slika, ki jo vidi v kirurški konzoli, tridimenzionalna in desetkrat povečana. Ker ima robot vgrajen še filter, ki odpravi tresenje rok, je gibanje inštrumentov izredno natančno. Konstruktorji so pri načrtovanju inštrumentov sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se inštrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka. Vse našteto tako kirurgu omogoča izredno natančno izpeljavo operacije. Najpomembnejše pa so seveda prednosti, ki jih metoda prinaša bolnikom. Ker pri robotsko asistirani operaciji inštrumente in kamero v telo uvedemo skozi pet majhnih vhodnih rezov, takšen poseg za bolnika pomeni manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, krajše bivanje v bolnišnici, hitrejšo vrnitev v normalno aktivnost ter boljše ali vsaj enake rezultate zdravljenja, kot jih dosegamo z drugimi operacijskimi metodami.


V Splošni bolnišnici Celje smo robotsko asistirane kolorektalne operacije začeli izvajati leta 2014.