Debelo črevo in danka

DEBELO ČREVO IN DANKA

Kaj sta debelo črevo in danka?

Debelo črevo in danka zajemata končni del črevesa, ki meri približno 100 cm. Debelo črevo je nadaljevanje tankega. Prične se v desnem spodnjem delu trebuha, poteka navzgor pod jetrni rob oz. do desnega spodnjega rebrnega loka (colon ascendens), zavije prečno preko zgornjega dela trebuha (colon transversum), pod levim rebrnim lokom oz. pod vranico pa zavije navzdol (colon descendens). V levem spodnjem delu trebuha se nato v obliki črke S (S-črevo ali sigma) zaključuje z danko (rektum) in konča z zadnjikom (anusom).

Debelo črevo zavzema daljši del, danka pa njegovih nekaj zadnjih centimetrov.
V debelem črevesu in danki, ki sta del prebavnega sistema, poteka vsrkavanje hranil in tekočine, prav tako pa tudi izločanje prebavljenih snovi iz organizma.
Ko se rakave celice razmnožujejo, prodirajo v okoliško tkivo, po krvi ali limfi pa lahko zaidejo tudi v druge dele telesa.

 

RAK DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

Rak na debelem črevesu in danki je zahrbten tihi morilec prebivalcev Slovenije, saj več kot 1200 ljudi vsako leto zboli za to obliko raka, približno 700 pa jih zaradi te bolezni umre. Število obolelih se iz leta v leto povečuje. po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2010 med vsemi obolelimi za rakom 14,7 % moških in 11,5 % žensk zbolelo za rakom debelega črevesa in danke.

Mnogi, ki imajo zgodnjo obliko bolezni, se je sploh ne zavedajo, ker se dolgo razvija brez očitnih bolezenskih znakov.

BOLEZENSKI ZNAKI

Bolezenski znaki pri raku debelega črevesa in danke so večinoma neznačilni, lahko se razlikujejo po tem, v katerem delu črevesa leži tumor. Nekateri bolniki nimajo nobenih težav, drugi pa tožijo zaradi bolečin v trebuhu, napenjanja, vetrov, sprememb v odvajanju blata, krvi v blatu in slabosti.


DEJAVNIKI TVEGANJA

Dejavniki tveganja za nastanek raka so najverjetneje posledica kombinacije medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Pogostost pojavljanja ni enakomerno razporejena po vsem črevesu. Več kot polovica rakavih tumorjev se pojavi v danki in zadnjem (sigmoidnem) delu črevesa. Rak debelega črevesa in danke je, tako kot drugi raki, v zgodnjem obdobju ozdravljiva bolezen, zato moramo na njo pomisliti tudi ob neznačilnih znakih, predvsem pa pri ljudeh z večjim tveganjem za razvoj raka debelega črevesa in danke.

BOLJ OGROŽENE SKUPINE LJUDI

1.    Prva skupina, ki vsekakor sodi pod drobnogled, so vsi, ki so starejši od petdeset let, popolnoma zdravi in brez vsakršnih težav, vendar obstaja velika verjetnost, da že imajo kak polip.
2.    Druga skupina so ljudje, pri katerih so že ugotovili enega ali več polipov. Ti so v skupini z večjim tveganjem, zato potrebujejo pogostejše kontrolne preglede.
3.    Tretja skupina  so potomci bolnikov z rakom, ne le tistih z rakom debelega črevesa in danke, temveč tudi s katerimkoli drugim rakom. Še posebno ogroženi pa so ljudje, ki spadajo v skupino dednega polipoznega ali dednega nepolipoznega raka. V skupini polipoznega raka so ljudje, katerih starši so še pred dopolnjenim štiridesetim letom zboleli za rakom debelega črevesa in danke. Govorimo o tako imenovani familiarni polipozi, za katero obolevajo mladi, lahko že v dvajsetih letih. Pri dednem nepolipoznem raku moramo biti pozorni zlasti na ljudi, ki imajo v prvem ali drugem kolenu sorodnike, ki so zboleli še pred petdesetim letom, saj so tudi sami zelo ogroženi. V četrti skupini so ljudje, ki se zdravijo zaradi kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, predvsem zaradi ulceroznega kolitisa. Po desetih letih zdravljenja namreč sodijo v skupino z večjim tveganjem.

PRESEJALNI PROGRAM SVIT

Leta 2009 smo začeli na območju celotne Slovenije izvajati preventivni presejalni zdravstveni program Svit, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Program vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 69 let in  omogoča, da to obliko raka odkrijemo dovolj zgodaj tudi pri ljudeh, ki še nimajo očitnih zdravstvenih težav. Rak na debelem črevesu in danki se večinoma razvije iz predrakavih sprememb na steni črevesa – polipov. Če polipe odkrijemo in jih pravočasno odstranimo, to obliko raka lahko preprečimo. Če rakave spremembe odkrijemo dovolj zgodaj, je zdravljenje lahko zelo uspešno, bolniku pa ohranimo ne le življenje, ampak tudi kakovost življenja.

Človek ima lahko raka na debelem črevesu ali danki več let, preden se pojavijo resne zdravstvene težave – takrat pa je za učinkovito zdravljenje lahko že prepozno.