Robotska kirurgija

V zahodnem svetu je rak prostate najpogostejši rak moške populacije. Število na novo odkritih bolnikov z rakom prostate iz leta v leto raste, vendar pa je zaradi dobre diagnostike vedno večje število primerov raka prostate odkrito v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva. V Sloveniji naj bi letno za rakom prostate na novo zbolelo 1.350 moških, v Evropi pa približno 382.000.


Kadar je rak omejen na prostato in še ni razširjen na sosednje in oddaljene organe, bolnike zdravimo z odstranitvijo prostate. Poseg lahko opravimo kot klasično operacijo, laparoskopsko operacijo ali kot robotsko asistirano operacijo. V svetu se čedalje bolj uveljavlja robotsko asistirani poseg, ki smo ga leta 2010 kot prvi v Sloveniji in na področju zahodnega Balkana uvedli v Splošni bolnišnici Celje.

Napredek znanosti in tehnologije vseskozi spreminja, razvija in dopolnjuje metode zdravljenja. Na področju zdravljenja raka prostate je najsodobnejša tehnološka podpora zdravnikom robotski sistem da Vinci, ki s svojimi tehnološkimi rešitvami omogoča bolj natančno delo kirurga ter manj boleč poseg za bolnika.

V zadnjih letih smo v Splošni bolnišnici Celje opravili več kot dva tisoč robotsko asistiranih odstranitev za rakom obolele prostate. Rezultati naših zdravljenj, ki so vseskozi nadzorovani in merjeni, so odlični in primerljivi z rezultati zdravljenj v uveljavljenih robotskih centrih. Vodja in začetnik robotske kirurgije v naši bolnišnici je Sandi Poteko, dr. med., specialist urologije. Skupaj s timom sodelavcev si prizadeva za dobre izide zdravljenja tako na področju ozdravitve raka kot tudi pri ohranjanju zmožnosti zadrževanja urina in erektilne funkcije.

 


Kaj je robotska kirurgija
Urološki oddelek in urološki TEAM
Prostata
FAQ
Informacije/Kontakti