Pogosta vprašanja - FAQ

V: KATERE TEŽAVE LAHKO POVZROČA RAK PROSTATE?

O: Rak prostate se začne razvijati že leta, preden začne povzročati težave. Bolezen je najprej omejena samo na prostato. Zaradi rasti raka prostata pritiska na sečnico, ki jo oži, in povzroča težave pri uriniranju. Bolniki imajo slab curek urina, s težavo urinirajo in imajo občutek, da mehurja ne izpraznijo v celoti. Rakasto tkivo lahko prerašča tudi sosednje organe. Najpogosteje se širi proti sečnemu mehurju, kjer preraste vrat mehurja in vstop sečevodov vanj. Posledica je moten odtok urina iz ledvic v mehur in slabšanje delovanja ledvic. Pogosto bolniki z rakom prostate opazijo krvav urin. Le redko pa je rak prostate vzrok za kri v semenski tekočini. Z razraščanjem rakastih celic se napenja ovojnica prostate, kar povzroča bolečine v spodnjem delu trebuha. Bolečine v skeletu se pojavijo, kadar rak prostate zaseva in prerašča kostno tkivo. Bolnik bolečine najprej začuti v hrbtenici, nato pa tudi v drugih kosteh. Z rakastimi celicami prostate preraščeno kostno tkivo je bolj krhko. Že pri manjši poškodbi lahko pride do zloma kosti, kar imenujemo patološki zlom. Najpogosteje se patološki zlom zgodi v predelu hrbtenice, kar lahko povzroči ohromitev spodnjega dela telesa (paraplegija). Kadar je z rakastimi celicami preraščen tudi kostni mozeg, so bolniki slabokrvni (anemija).

V: KAKO POGOST JE RAK PROSTATE?

O: Rak prostate je najpogostejše rakasto obolenje pri moških. Predvidoma bo eden od šestih moških zbolel za rakom prostate.

V: ALI JE RAK PROSTATE OZDRAVLJIV?

O: Na splošno velja, da prej ko je rak ugotovljen, večja je verjetnost, da bo bolezen ozdravljiva. Ozdravljiva v tem primeru pomeni, da je bolnik brez znakov malignega obolenja po končanem zdravljenju. Če je rak prostate ugotovljen v začetnem stadiju, je verjetnost ozdravitve zelo visoka. Ugotovljen rak prostate zahteva odločitev o pravilnem zdravljenju.

V: KAKŠEN JE DIAGNOSTIČNI POSTOPEK PRI RAKU PROSTATE?

O: Ko se pojavi sum na raka prostate, osebni zdravnik bolnika napoti k urologu, ki opravi potrebno diagnostiko. S pravočasnim odkritjem raka se izboljšajo tudi možnosti zdravljenja. V diagnostiki raka prostate urolog opravi:

  • digitorektalni pregled prostate,
  • določi vrednost prostatičnega specifičnega antigena v serumu PSA,
  • transrektalni ultrazvok prostate TRUZP in biopsijo prostate.

V: KATERE SO STOPNJE RAKA PROSTATE?

O: Rak prostate večinoma raste počasi. Najprej je v prostati v speči (latentni) obliki in ne povzroča težav. V več letih preraste v klinično obliko, ki povzroča težave. To vrsto raka prostate lahko odkrijemo s preiskavami in zdravimo. Preden se odločimo za način zdravljenja, moramo ugotoviti razširjenost raka (staging). Rak prostate lahko prerašča ovojnico in se širi v okolna tkiva ali zaseva preko mezgovnic in krvnih žil v bezgavke in druge organe. Z dodatnimi diagnostičnimi preiskavami, kot so ultrazvok, računalniška tomografija, scintigram skeleta in analiza krvi, ocenimo razširjenost bolezni. Z dobljenimi rezultati ocenimo razširjenost raka prostate s TNM- klasifikacijo.

V: EREKTILNA FUNKCIJA PO ODSTRANITVI PROSTATE

O: Robotska operacija prostate s sodobno tehnologijo omogoča odstranitev prostate z ohranitvijo živcev, ki so pomembni za erektilno funkcijo. To je ena najpomembnejših prednosti robotske kirurgije. Živci, ki so pomembni za erektilno funkcijo, se lahko ohranijo in s tem pripomorejo k vzdrževanju erektilne funkcije po operativnem zdravljenju.

V: URINSKA INKONTINENCA PO ODSTRANITVI PROSTATE

O: Urinska inkontinenca ali uhajanje urina po operativni odstranitvi prostate lahko traja od nekaj dni do več mesecev ali trajno. Z robotsko operacijo prostate obstaja večja verjetnost hitrejše povrnitve normalne funkcije mehurja in zadrževanja urina kot pri odprti ali laparoskopski prostatektomiji. robotska kirurgija omogoča:

  • najmanjšo možno poškodbo mišice za zadrževanje urina,
  • ohranitev največje možne dolžine sečnice,
  • vzpostavitev vodotesne povezave med sečnico in sečnim mehurjem,
  • natančnejšo odstranitev prostate in natančnejše šivanje.

Povrnitev kontinence je pogostejša in hitrejša pri robotski operaciji prostate v primerjavi z drugimi postopki.

V: KATERE SO PREDNOSTI UPORABE ROBOTSKE OPERACIJE IN SISTEMA DA VINCI V PRIMERJAVI Z OBIČAJNIMI KIRURŠKIMI METODAMI?

O: Med glavnimi prednostmi, ki jih kirurgi opazijo pri uporabi kirurškega sistema da Vinci v primerjavi z običajnim pristopom, so večja kirurška natančnost, povečan razpon gibanja, spretnost, 3D vidljivost. Koristi, ki jih opazijo bolniki, lahko vključujejo krajše bivanje v bolnišnici, manj bolečin, manjše tveganje za okužbe, manjšo izgubo krvi, manjše število transfuzij, manj brazgotinjenja, hitrejše okrevanje in hitrejšo vrnitev v običajne vsakodnevne aktivnosti.

V:  NA KATERIH PODROČJIH LAHKO UPORABLJAMO  KIRURŠKI SISTEMOM DA VINCI ?

O: Kirurški sistem da Vinci lahko upodabljamo na področju urologije, ginekologije, abdominalne kirurgije, žilne kirurgije, torakalne kirurgije, kardialne kirurgije ter ORL-ja.

V: KJE SE KIRURŠKI SISTEM DA VINCI UPORABLJA ZDAJ?

O: Trenutno se kirurški sistem da Vinci uporablja po vsem svetu, v večjih centrih v Združenih državah Amerike, Avstriji, Belgiji, Kanadi, na Danskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Indiji, na Japonskem, Nizozemskem, v Romuniji, Savdski Arabiji, Singapurju, na Švedskem, v Švici, Veliki Britaniji, Avstraliji, Turčiji, Češki, Grčiji in seveda SLOVENIJI.

V: ALI BODO ZARADI KIRURŠKEGA SISTEMA DA VINCI KIRURGI ODVEČ?

O: Nikakor. Nasprotno, sistem da Vinci je oblikovan tako, da s povečanjem zmožnosti izvajanja zapletenih minimalno invazivnih kirurških posegov pomaga kirurgom izboljšati tehniko. Sistem reproducira kirurgove gibe v realnem času. Ni ga mogoče programirati in ne more sam sprejemati odločitev o premikanju kirurških instrumentov.