Celjska porodnišnica ima novo transportno reanimacijsko posteljico za obravnavo prezgodaj rojenih novorojenčkov

07. 09. 2020 ob 08:16

Ginekološko porodniški oddelek naše bolnišnice je tretji največji ginekološko porodniški oddelek v Sloveniji, na katerem deluje tudi Odsek za neonatalno pediatrijo. Zadnja leta v naši porodnišnici luč sveta letno ugleda približno 1.800 novorojenčkov, med njimi od 220 do 230 takšnih, ki so rojeni prezgodaj ali s prenizko porodno težo in potrebujejo posebno zdravstveno oskrbo in nego. Že nekaj let porodnišnica zagotavlja 24 urno prisotnost zdravnikov specialistov neonatologov, ki lahko v veliki meri sami oskrbijo prezgodaj rojene otroke in nedonošene novorojenčke s težavami pri rojstvu.

 

Pri prezgodnjem porodu ter določenih bolezenskih stanjih potrebuje novorojenček ustrezne ukrepe v prvih minutah po rojstvu. Kadar sam ne diha zadostno, je potrebno umetno predihavanje preko posebnih aparatur, z dodatkom ustrezne mešanice kisika in zraka, čiščenje dihalnih poti ter številni dodatni ukrepi. Ob tem je izrednega pomena preprečevanje podhladitve, ki dokazano poslabša otrokovo stanje. Od avgusta naprej jim pri tem pomaga tudi najsodobnejša tehnologija v obliki transportne reanimacijske posteljice z reanimacijskim modulom za novorojenčke, ki je postala del ginekološke operacijske sobe, v kateri se izvajajo porodi s carskim rezom. Ker je premična, bomo novorojenčke lahko hitro in varno prepeljali do vseh delovišč ter med transportom poskrbeli za vse potrebne zdravstvene ukrepe.

 

Novo opremo -  transportno grelno reanimacijsko posteljico Sunflower z reanimacijskim modulom in preiskovalno lučko proizvajalca Atom Medical, katere cena je bila 23.872,80 evrov z DDV smo nabavili s pomočjo dveh donatorjev in sicer Rotary Cluba Celje, ki je na svojem dobrodelnem dogodku za ta namen zbral 7.000,00 evrov, ter Hood Burgerja, ki je s posebnim burgerjem Lady Marmelade kuharskega mojstra Janeza Bratovža zbral 2.722 evrov.

 

Zaradi varnostnih ukrepov za preprečitev vdora okužbe z novim koronavirusom v bolnišnično okolje ne moremo pripraviti javne predaje donacije namenu, se pa želimo obema donatorjema za njuno pomoč kljub temu javno zahvaliti.

 

Iskrena hvala za vaše zaupanje v naše delo in za pomoč, ki ste nam jo namenili. Spet in znova se je pokazalo, da lahko skupaj naredimo več.