Donacija Humanitarnega društva Enostavno pomagam

15. 05. 2019 ob 12:06

Društvo je bolnišnici doniralo UZ aparat proizvajalca Mindray, model DC 70 X insight, z abdominalno in transvaginalno UZ sondo in vso potrebno programsko opremo za porodništvo in ginekologijo. Gre za sodoben UZ aparat z visoko ločljivostnim LCD monitorjem in dodatnim, na dotik občutljivim upravljalnim zaslonom, ki omogoča enostavno in hitro izbiro načina dela oz. programov. Aparat je stal 24.351,20 €.

V porodništvu je UZ diagnostika nepogrešljiva! Donirani UZ aparat, ki že pridno služi svojemu namenu uporabljamo izključno v sprejemni ambulanti porodne sobe, kjer izvajamo kontrolne preglede in sprejeme v porodno sobo ali na oddelek (dnevno obravnavamo okrog 20 do 30 nosečnic) in v porodni sobi,  ob različnih postopkih pred in po porodu ter ob izvajanju zunanjih obratov pri medenični vstavi.

UZ aparat v porodni sobi mora biti na voljo neprekinjeno, vse dni v letu, ne samo pri obravnavi in  preiskavah zdravih nosečnic, ampak tudi zaradi diagnostike nujnih stanj in zapletov v porodništvu.

Celjski ginekološko-porodniški oddelek je tretji največji v Sloveniji, velikosti oddelka in obsegu dela pa sledi tudi porodnišnica, ki je po številu rojstev prav tako tretja največja v državi. Zadnja leta se v njej rodi okoli 1.800 novorojenčkov. Je pa med splošnimi bolnišnicami in porodnišnicami od leta 2014 naprej naša porodnišnica edina, ki zagotavlja 24-urno prisotnost zdravnika neonatalnega pediatra. Že 20 let uspešno ohranjamo naziv »Novorojenčku prijazna porodnišnica », kar pomeni, da pri svojem delu spoštujemo in udejanjamo principe UNICEF-a. Uporabnikom naših storitev pa se zadnji dve leti poskušamo približati tudi s predavanji za bodoče starše, ki omogočajo neposredni kontakt nosečnic in njihovih partnerjev z osebjem, ki jih bo obravnavalo v porodnišnici in razjasnitev številnih dilem o porodu, dojenju in negi novorojenčka.

S preostankom denarja, ki je ostal po nakupu UZ aparata, je društvo Enostavno pomagam kupilo še 930 kosov oblačil za novorojenčke, odejice in tetra pleničke slovenske proizvodnje (od predilnice do izdelave).