Ekipi NMP iz Urgentnega centra Splošne bolnišnice Celje že drugo leto zapored osvojili obe prvi mesti na strokovno-izobraževalnem tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli

16. 09. 2019 ob 09:41

Strokovno srečanje na Rogli je tako izobraževalne, kot tudi tekmovalne narave, saj se prvi dan zvrstijo različne učne delavnice z aktualnimi temami iz nujne medicinske pomoči, nato pa se  ekipe nujne medicinske pomoči pomerijo pri reševanju različnih scenarijev.

Člani ekip NMP lahko tekmujejo v ekipah z zdravnikom (dva reševalca in zdravnik) ter v ekipah brez zdravnika (dva reševalca). Za tekmovanje potrebujejo reševalno vozilo ter vso opremo za nudenje nujne medicinske pomoči, predpisano z Pravilnikom o NMP. Scenariji potekajo na različnih lokacijah na pobočjih Rogle, nekaj pa jih je izvedenih tudi v zaprtih prostorih. Da je občutek reševanja čimbolj podoben realni situaciji, so v te scenarije vključeni živi statisti, invazivni postopki  se zaradi varnosti izvajajo na lutkah ali različnih  modelih. Odvisno od narave dela, se v reševanje različnih scenarijev vključujejo tudi druge intervencijske službe kot so gasilci, policija, gorski reševalci,… Poleg strokovnih ocen, se ekipe NMP potegujejo še za pokal »Najsrčnejša ekipa«, ki jo prejme tista ekipa, ki se izkaže z najbolj prijazno in humano obravnavo pacienta po oceni statistov.

Reševanje posameznega scenarija sodijo trije ali štirje sodniki, tako da je ocena čim bolj objektivna. Sodniki, ki sodijo ekipam NMP so iz vrst zdravnikov in diplomiranih zdravstvenikov, izbrani so strokovnjaki za področje NMP, ki se po selekcijskem postopku pridružijo sodniškemu zboru. Vsako ekipo tekmovalcev se pri opravljanju naloge tudi snema, kar v nadaljevanju služi kot dokazno gradivo oz. edukacijski material.

Letos so celjsko ekipo z zdravnikom sestavljali reševalca Tomaž Horvat in Klemen Gobec z zdravnico Tino Balog Kotnik. Ekipa je osvojila prvo mesto pred ekipama ZD Ptuj (2. mesto) in ZD Kranj (3. mesto). Po oceni statistov pa je v kategoriji »Najsrčnejša ekipa« zasedla drugo mesto.

Celjsko ekipo brez zdravnika pa sta sestavljala reševalca Tilen Menart in Jernej Jaromel. Tudi ta ekipa je premagala vso konkurenco in zasedla prvo mesto med ekipami brez zdravnika. Po oceni statistov sta postala šesta najsrčnejša ekipa tekmovanja.

Odlična uvrstitev celjskih ekip je tako ponovna potrditev strokovnosti posameznikov in usklajenosti timskega dela reševalnih ekip, ki delujejo v Urgentnem centru Celje.