ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si
Hitre povezave

  NOVICE

  Filatelistična razstava ZaHVALA ZDRAVSTVU v avli polikliniki

  Filatelistični in numizmatični klub Celje je v glavni avli naše bolnišnice postavil na ogled razstavo znamk in nekaterih nefilatelističnih zanimivosti. Z njo želijo avtor g. Tone Petek in člani društva izkazati spoštovanje in zahvalo vsem, ki so v času epidemije Covida 19 omogočali znosno premagovanje takratnih razmer. Tedanje razmere so namreč od mnogih dejavnosti terjale nadpovprečna prizadevanja. Med njimi je eno največjih bremen nosilo zdravstvo.

  10 let izvajanja operacij ščitnice v Splošni bolnišnici Celje

  Letos mineva deset let od prve operacije ščitnice, ki so jo izvedli v Splošni bolnišnici Celje. V celotnem desetletnem obdobju na ORL oddelku zasledujejo poglavitni cilj, da se vse storitve opravijo na enem mestu in pacienta spremljajo v vseh fazah zdravljenja. Na ta način bolnišnica nudi bolnikom visoko kakovostno zdravstveno oskrbo ter zmanjšuje čakalne dober ter število obiskov v različnih ambulantah. Pri tem pa so tudi statistično nadpovprečno uspešni.

  Izvedba mednarodne šole kirurške vstavitve intratekalnih baklofenskih črpalk

  Od maja 2021, ko so izvedli prvo operacijo z metodo intratekalnega dovajanja baklofena, do danes so nevrokirurgi SB Celje operirali 74 bolnikov z območja celotne Slovenije in na ta način olajšali življenje mnogim bolnikom, ki trpijo zaradi okvare živčevja. Gre za operativni poseg, ki ga ekipa nevrokirurgov na območju Slovenije izvaja skorajda izključno v Celju in ki SB Celje postavlja ob bok nekaterim najboljšim bolnišnicam v tem delu Evrope.

  Svet zavoda obravnaval Letno poročilo SB Celje za leto 2023

  Na včerajšnji seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje je le-ta obravnaval in sprejel Letno poročilo za leto 2023. Z veseljem sporočamo, da smo v lanskem letu s strateškim pristopom uspeli izboljšati poslovni izid in zmanjšati tekočo izgubo. Poslovni izid, ki je v letu 2022 znašal -8,29 mio evrov, smo uspeli izboljšati za dobrih 4,5 mio evrov, tj. na -3,72 mio evrov. V preteklem letu smo kljub splošnem povečanju števila čakajočih uspeli zmanjšati čakalne vrste na področjih radiologije, gastroenterologije-endoskopije (kolonoskopije), kardiologije (prvi pregledi), okulistike, ginekologije (preventivni pregledi), ortopedije (endoproteze kolka, endoproteze kolena, artroskopije kolena), travmatologije, nevrokirurgije (operacije hernia disci) ter splošne in abdominalne kirurgije (operacije kile) in antikoagulacijske ambulante (kontrolni pregledi). Razveseljuje nas tudi dejstvo, da je skupno število medicinskih sester konec leta 2023 znašalo 528, kar je 21 več kot konec leta 2022. Za 21 več je tudi zdravstvenih tehnikov, katerih je bilo 31. 12. 2023 tako 469. Svet zavoda SB Celje je obravnaval in sprejel tudi Program dela in Finančni načrt SB Celje za leto 2024.

  Delovanje bolnišnice v času stavke Sindikata FIDES

  V primeru, da stavkovni odbor FIDES ne bo odpovedal stavke, bo delo v Splošni bolnišnici Celje od 15. januarja 2024 do preklica stavke, potekalo v skladu zakonsko določenimi pravili za delo v času stavke. Pacienti, ki v napovedanem terminu zdravstvene storitve zaradi stavke ne bodo mogli opraviti, bodo o tem osebno obveščeni. Vsi ostali pacienti, ki imajo v času stavke termin za obravnavo v bolnišnici in jih naše osebje ne bo kontaktiralo, bodo obravnavani. V primeru, da njihova obravnava ne sodi med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave. Organizacija dela bo prilagojena stavkovnim zahtevam Sindikata FIDES, zato bo v času stavke prihajalo do časovnih zamikov v obravnavi pacientov. Pacientom se za nevšečnosti vnaprej opravičujemo in jih prosimo za strpnost in razumevanje.

  V Splošni bolnišnici Celje smo opravili že več kot 3.000 robotsko asistiranih operacij

  Maja letos je minilo trinajst let od prve robotsko asistirane operacije prostate v naši bolnišnici in v Sloveniji, ki jo je opravil naš specialist urologije, Sandi Poteko, dr. med. V tem času smo naredili več kot 3.000 robotskih operacij, nabor pa z operacij prostate razširili še na operacije na ledvicah, sečevodih, mehurju, nadledvični žlezi in nekaj let kasneje na področje kolorektalnega raka. Po podatkih proizvajalca, ki naš robotski sistem vseskozi spremlja in nadzoruje, je njegova izkoriščenost med najvišjimi, saj na njem letno opravimo več posegov tako od evropskega kot od svetovnega povprečja.

  Evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju

  V Splošni bolnišnici Celje bomo letos ponovno obeležili evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju, zato vas z veseljem vabimo na dogodek z naslovom "Dan srčnega popuščanja: Skrbeti za svoje srce vsak dan", ki bo potekal pod okriljem osebja našega Kardiološkega oddelka v sredo, 10. maja 2023, med 9.30 in 13.30 uro v avli bolnišnice, kletni predavalnici bolnišnice in v kardiološkem centru (Ambulanta za kardiološko rehabilitacijo).

  Otvoritev Etape 1 nadomestne novogradnje SB Celje

  Investicijski projekt Nadomestna novogradnja Splošne bolnišnice Celje predstavlja dolgoročno osnovo za nadaljnji prostorski in strokovni razvoj bolnišnice ter nadgradnjo programa zdravstvene dejavnosti v smeri izpolnjevanja spremenjenih pričakovanj uporabnikov zdravstvenih storitev in potreb zaradi spremenjenih demografskih trendov. Trenutno namreč kar polovica bolnišničnih oddelkov zdravstveno dejavnost izvaja v starih stavbah, od katerih je najstarejša iz leta 1887. Projekt je že več let največji investicijski projekt v celjski bolnišnici, pa tudi eden izmed največjih investicijskih projektov v slovenskem zdravstvu. Razdeljen je na več faz. V začetku letošnjega leta smo namenu predali del, poimenovan Etapa 1 nadomestne novogradnje, ki zajema dozidavo in nadzidavo obstoječe stavbe Urgentnega centra Celje do tretje podaljšane gradbene faze v petih nadstropjih ter dokončanje kleti, pritličja in heliporta. V novih prostorih so v začetku letošnjega leta začele delovati Dnevna bolnišnica in anesteziološke ambulante. Slovesnosti se je udeležil predsednik vlade dr. Robert Golob, slavnostni govornik na otvoritvi pa je bil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan,

  V SB Celje smo naredili prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije

  Novembra letos smo v SB Celje izvedli prvo elektrofiziološko preiskavo in radiofrekvenčno ablacijo atrijske fibrilacije. Poseg, s katerim zdravimo motnje srčnega ritma, predstavlja prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije, ki je v Celju do zdaj še nikoli nismo izvajali. Poseg smo izvedli pod mentorstvom prof. dr. Andreja Pernata, dr. med. iz Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana. Poleg pomembnega strokovnega napredka dejavnosti, je izvajanje teh posegov dobrodošlo tudi za skrajševanje zelo dolgih čakalnih dob na področju invazivne obravnave motenj srčnega ritma. Do zdaj so namreč te storitve izvajali le oba klinična centra in SB Izola. Letno bomo opravili 50 tovrstnih posegov.

  50 let dializne dejavnosti v SB Celje

  V sredo, 26. oktobra 2022, smo v Narodnem domu Celje praznovali 50-letnico uvedbe hemodialize za zdravljenje kronične ledvične odpovedi v zdravstveno dejavnost naše bolnišnice, s čimer je bil postavljen pomemben mejnik v strokovnem razvoju ustanove in neprecenljiva pridobitev za ledvične bolnike naše regije. Kako drugače opisati uvedbo zdravljenja z aparatom, ki tako natančno simulira funkcijo človeškega organa, da ljudem pri odpovedi delovanja obeh ledvic zagotovi preživetje. Prva hemodializa pri bolnici z odpovedjo ledvic je bila v naši bolnišnici izvedena 29. maja 1972.

  Svet zavoda je imenoval Aleksandra Svetelška za direktorja Splošne bolnišnice Celje za naslednje mandatno obdobje

  Člani Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje so na 5. redni seji, dne 4. 4. 2022, obravnavali vloge, ki so prispele na razpis za prosto delovno mesto direktorja naše bolnišnice, ki je bil objavljen v časopisu Delo, v Uradnem listu RS in v drugih medijih. Na razpis so prispele vloge treh kandidatov in sicer Irene Nunčič, Gregorja Pajića in Aleksandra Svetelška.

  Operacije in zdravljenja onkoloških bolnic na Ginekološko-porodniškem oddelku potekajo brez omejitev

  Zaradi posamičnih neustreznih medijskih navedb poudarjamo, da na Ginekološko-porodniškem oddelku naše bolnišnice tudi v času omejitev operativnih programov zaradi zdravljenja pacientov s covid -19, operiramo in zdravimo vse onkološke bolnice. Omejene pa so operacije drugih, nenujnih bolezenskih stanj. Vsi si želimo in prizadevamo, da bodo omejitve kmalu za nami in bomo lahko na voljo vsem pacientom, ki nas potrebujejo.

  HAT zaželen za redni pregled nosečnic, ki niso cepljene proti covidu-19 ali ga niso prebolele

  V porodnišnici Splošne bolnišnice Celje želimo v čim večji možni meri zmanjšati možnosti za okužbo s SARS-CoV-2. Ker nosečnice zaradi velikega deleža necepljenosti sodijo med rizične skupine, v porodnišnici pa se v času ambulantne obravnave zadržujejo daljši čas, smo sprejeli naslednji varnostni ukrep. Nosečnice, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT in v porodnišnico ne prihajajo zaradi nujnega stanja, naj imajo za ambulantno obravnavo veljaven hitri antigenski test (HAT). Večinoma gre za nosečnice, ki v porodnišnico prihajajo na CTG kontrolo ali UZ pregled. HAT naj opravijo pred načrtovanim obiskom pri enem od izvajalcev testiranja na SARS-CoV-2.

  Informacije o načinu delovanja bolnišnice v spremenjenih pogojih

  Od 20. aprila naprej v Splošni bolnišnici Celje začenjamo s postopnim večanjem izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev. Termini, ki so jih pacienti dobili pred razglasitvijo epidemije ne veljajo več. Pripravljeni so novi čakalni seznami. O novih terminih bodo pacienti seznanjeni po pošti. Vabilu bo priložen tudi anketni vprašalnik o zdravstvenem stanju pacienta in svojcev s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu. Vse paciente pozivamo, da ob tem navedejo prave in resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju in o zdravstvenem stanju svojcev s katerimi živijo v skupnem gospodinjstvu. Tu najdete tudi informacije o delovanju urgentnega centra,...

  Navodila glede izrednih vstopov v SB Celje v času poostrenih varnostnih ukrepov

  V Splošni bolnišnici Celje smo prejeli vrsto ukrepov s katerimi zmanjšujemo možnost za okužbo hospitaliziranih pacientov in naših zaposlenih z novim koronavirusom. Vstop v celotno bolnišnico je zato zelo omejen. Ker pa sama narava dejavnosti, ki jo opravljamo, prinaša nekatere posebne situacije, smo pripravili navodila, kako ravnati v primeru obiska svojcev v primeru težkega zdravstvenega stanja pacienta, prihoda zaradi urejanja postopkov in dokumentacije v primeru smrti in slovesa od pokojnega ter vnosa nujnih osebnih stvari hospitaliziranim pacientom

  Zapiranje vhodov in drugi ukrepi ob pojavu večjega števila pacientov s sumom na nov koronavirus

  Zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) in tudi pacientov s potrjeno okužbo v Sloveniji, v Splošni bolnišnici Celje od danes do preklica sprejemamo nekatere zaščitne ukrepe, s katerimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo pacientov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih problemov, hospitaliziranih pacientov in naših zaposlenih. Prvi ukrep je zapiranje nekaterih vhodov v prostore Splošne bolnišnice Celje. Od 6. 3. 2020 do preklica ali spremembe bodo tako zaprti vhodi s številkami: 1A, 7 (nov vhod), 10, 13, 13 A.

  Slovesno smo namenu predali nov koronarograf in angiograf

  Konec lanskega in v začetku letošnjega leta sta se zaključila dva investicijska projekta Ministrstva za zdravje v diagnostične naprave, ki jih za opravljanje svoje dejavnosti potrebuje naša bolnišnica. Projekta ureditve prostorov in nakupa nove opreme sta sofinancirala Ministrstvo za zdravje, ki je nabavilo angiograf in koronarograf ter Splošna bolnišnica Celje, ki je financirala gradbeno obrtniška instalacijska dela za pripravo prostora.

  Urgentni center Celje deluje

  V sredo, 30. 12. 2015 ob 7. uri zjutraj je začel delovati Urgentni center Celje, ki je lociran v novi stavbi, ki leži v središču bolnišničnega kompleksa Splošne bolnišnice Celje. V njem je obravnava zagotovljena vsem pacientom, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, tako odraslim kot tudi otrokom. Izjema so le nosečnice po 20. tednu nosečnosti, ki nujno medicinsko pomoč potrebujejo v zvezi z nosečnostjo. Te morajo pomoč tudi v bodoče poiskati na Ginekološko-porodniškem oddelku.