ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

50 let dializne dejavnosti v SB Celje

V sredo, 26. oktobra 2022, smo v Narodnem domu Celje praznovali 50-letnico uvedbe hemodialize za zdravljenje kronične ledvične odpovedi v zdravstveno dejavnost naše bolnišnice, s čimer je bil postavljen pomemben mejnik v strokovnem razvoju ustanove in neprecenljiva pridobitev za ledvične bolnike naše regije. Kako drugače opisati uvedbo zdravljenja z aparatom, ki tako natančno simulira funkcijo človeškega organa, da ljudem pri odpovedi delovanja obeh ledvic zagotovi preživetje. Prva hemodializa pri bolnici z odpovedjo ledvic je bila v naši bolnišnici izvedena 29. maja 1972.

Dejavnost se je razvijala in rastla, izboljšala se je diagnostika, stroka pa je odkrivala vedno več prej neprepoznanih bolezni. Danes ima oddelek 33 dializnih mest, na katerih izvaja dialize pri kroničnih bolnikih. Poleg njih pa izvaja tudi vse oblike akutne dialize pri bolnikih z akutno ledvično okvaro in pri kritično bolnih, ki se zdravijo v bolnišnici.

Zaposlenim na Oddelku za bolezni ledvic in dializo, ki jih vodita predstojnica Sergeja Dobravc, dr. med. in glavna medicinska sestra Saška Lampreht, dipl. m. s., sta v slavnostnih govorih čestitala direktor Aleksander Svetelšek in strokovni direktor mag. Franc Vindišar. Pri čestitkah se jim je pridružil tudi Janez Habjan, predstavnik Društva ledvičnih in dializnih bolnikov Celje, ki je orisal svojo lastno izkušnjo z dializnim zdravljenjem. Slovesnost, ki se je je udeležil tudi župan MO Celje Bojan Šrot, je bila prijetna priložnost za pogled na prehojeno pot in praznovanje vsega doseženega.