(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

Priprava na porod in starševstvo

Šola za bodoče starše in predavanja za bodoče starše

Skozi celotno nosečnost se bodoča starša počasi privajata na novega družinskega člana. Pri tem jima je v veliko pomoč tudi šola za starše.

V šoli za starše se seznanite s potekom nosečnosti, z bližajočim se porodom, poporodnim obdobjem, nego in prehrano dojenčka.

Gre za sklop predavanj, ki ga vodi strokovno usposobljeno osebje (babice, medicinske sestre, ...). V okviru te šole porodnica in partner dobita informacije, ki jima omogočajo čim boljše sodelovanje pri porodu. Več kot boste vedeli o nosečnosti in porodu, lažje boste zaupali sebi in svojim sposobnostim, ki jih potrebujete pri rojevanju, dojenju, vzgoji in skrbi za otroka.

Šola za starše v naši porodnišnici ni obvezna, je pa priporočljiva.

V SB Celje trenutno še nimamo na voljo tečaja šole za starše, smo pa pripravili predavanja za bodoče starše z naslovom »Priprava na porod in starševstvo«. Na njih imajo bodoči starši možnost osebnega stika z vsemi strokami, ki delujejo v porodnišnici. Predavanja namreč izvajajo ginekologi, pediatri, diplomirane babice in anesteziologi.

Predavanja, ki so namenjena nosečnicam (predvsem v zadnjem mesecu nosečnosti) in njihovim partnerjem, potekajo v dveh sklopih po 4 ure.

 •  Prvi sklop predavanj je namenjen nosečnosti in porodu (2. sreda v mesecu), s temami o poteku zadnjih tednov nosečnosti, pripravi na porod, porodnih položajih in sproščanju med porodom ter možnih načinih lajšanja porodne bolečine ter pomenu psihološke priprave na porod.
 • Drugi sklop predavanj je namenjen porodu in novorojenčku (4. sreda v mesecu) in bo obsegal teme o porodnem in poporodnemu obdobju, dojenju, negi novorojenčka ter ravnanju z njim ter zdravstveni oskrbi novorojenčka v bolnišnici.

Predavanja, ki so brezplačna, potekajo načeloma vsak 2 in 4 teden v mesecu, ob sredah od 14.15 do 18. ure.

Vsi, ki bi predavanja radi obiskali, se lahko nanje prijavijo vsak dan med 8. in 13. uro po telefonu na tel. št. (03) 423 33 49. 

Za lažje načrtovanje objavljamo terminski načrt srečanj za celo leto 2020. Preberete si ga lahkotukaj.  Zaradi epidemiološke situacije se predavanja Priprava na porod in starševstvo od 8. 10. 2020 do preklica ne izvajajo.


UKC Ljubljana je pripravil nekaj video vsebin Šole za starše in nam prijazno dovolil njihovo objavo tudi na naši spletni strani. Ogledate si jih lahko tukaj. 

 

!!! Tukaj lahko preberete nekaj informacij o bolezni COVID-19 v času nosečnosti in poroda !!!

 

Zloženka z informacijami o porodu v času pandemije s koronavirusom

 

 

 


Sodelovanje Splošne bolnišnice Celje v raziskavi HEALS

Institut »Jožef Stefan« v sodelovanju s Splošno bolnišnico Celje sodeluje v mednarodni raziskavi HEALS (Health and Environement-wide Associations Based on Large Population Surveys – Povezava med okoljem in zdravjem pri velikih populacijskih preiskavah), ki jo sofinancirata Evropska komisija v okviru 7. okvirnega programa in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije preko programa P1-0143.

Namen raziskave je preučevanje zdravja in razvoja otrok od rojstva naprej ter zdravja njihovih staršev v povezavi z različnimi vplivi iz okolja. Zbrani podatki bodo pomagali bolje razumeti možne vzroke nekaterih bolezni ter s tem omogočili razvoj učinkovitejših načinov njihovega preprečevanja pri prihodnjih generacijah.

Več o raziskavi lahko preberete na spletni strani, kjer je predstavljen celoten projekt, njegov potek, projektni partnerji, kot tudi rezultati: http://www.heals-eu.eu/ . Krajša informacija vam je na voljo tudi na zgibanki, ki jo lahko preberete tukaj: prva stran zgibanke, druga stran zgibanke

Raziskava je za celjsko regijo pomembna tudi zaradi vseh okolijskih izzivov, s katerimi se sooča regija.

Vse nosečnice vljudno vabimo k sodelovanju.  

K sodelovanju v raziskavi se lahko prijavite tudi preko spletne prijave na tej povezavi: 

Raziskava HEALS-prijava - EnKlikAnketa - 1KA spletne ankete 

ali na telefonsko številko: 070 502 698. Če se ne utegnemo oglasiti, vas pokličemo nazaj!


Dan odprtih vrat

Vsi bodoči starši si porodni blok lahko ogledajo enkrat tedensko, in sicer ob TORKIH ob 13. uri. Ogled je namenjen spoznavanju celotnega porodnega bloka in predstavitvi dela v njem. Bodoče starše sprejme medicinska sestra – babica in jim razkaže nezasedene prostore porodnega bloka, jih seznani s potekom sprejema, predstavi različne načine poroda, potek poroda in delo babice. Porodnice imajo tudi možnost spoznati babice, ki so takrat v službi.

Predstavitev in čas, ki ga posvetimo drug drugemu, prineseta kopico vprašanj in razmišljanj, ki so koristna za obe strani. Nosečnice in partnerji tako dobijo informacije »iz prve roke«, zdravstveno osebje pa  spoznava razmišljanja in želje naših porodnic.

 

Siol.net je pripravil predstavitvene filme slovenskih porodnišnic. Predstavitev naše porodnišnice si lahko ogledate na tej povezavi 

 

 • Stavba Ginekološko-porodniškega oddelkaStavba Ginekološko-porodniškega oddelka
 • Porodni blokPorodni blok
 • Nadstandardna soba na oddelkuNadstandardna soba na oddelku

Porodni načrt

Porodni načrt je orodje, ki vam bo pomagalo pri boljši komunikaciji in gradilo razumevanje med vami, vašim partnerjem in ljudmi, ki vam pomagajo pri porodu.

Daje vam možnost, da poveste, kaj si želite med porodom ter čemu se želite izogniti, če ni za to medicinsko nujnih indikacij.

Vaš porodni načrt je seznam želja in pričakovanj, ki so posledica poznavanja vaših možnosti.

Dobro oblikovan porodni načrt je prilagodljiv.

Porod je proces sodelovanja, pri čemer lahko nastopijo številne nepričakovane okoliščine. Bodite prilagodljivi.

Bodite kratki.

Porodni načrt v končni različici omejite na eno ali največ dve strani. Tako si bo lahko osebje vzelo dovolj časa, ga prebralo ter si zapomnilo vaše posebne želje.

Kadar je le mogoče, v svojem porodnem načrtu uporabite pozitivne izjave.

Svoje želje oblikujte kot prošnje, ne pa kot ukaze.

Porodni načrt naj bo v obliki želja in pričakovanj.

Bodite čim bolj natančni.

Predlagajte najbolj zaželeno možnost.

 

Glavne točke dobrega porodnega načrta:

 1. OKOLJE. V stavku ali dveh pojasnite, kakšno okolje oz. vzdušje bi si želeli: npr. zastrte luči, mirna glasba, brez hrupa, ...
 2. SPREMLJEVALCI. Koga želite ob sebi pri porodu: partnerja, druge družinske člane ali spremljevalko pri porodu (angl. Doula). 
 3. POSTOPKI IN POSEGI. Kakšne so vaše želje glede klistirja, britja, infuzije, vaginalnih pregledov, sproženja in pospeševanja poroda, umetnega predrtja plodovih ovojev, lajšanja porodnih bolečin, gibanja med porodom, porodnih položajev, prereza presredka, dojenja itd.

Oglejte si primer porodnega načrta

Priporočamo za branje

Telesna aktivnost

Nosečnost je čas, ki prinaša ogromno telesnih in duševnih sprememb, zato je pomembno, da prisluhnemo zahtevam svojega telesa.

Primerna telesna dejavnost med nosečnostjo je koristna, saj olajša nosečnost in porod, lahko pa celo prepreči nastanek zapletov, kot so preveliko povečanje telesne teže, povišan tlak, težave s spanjem, urinska inkontinenca, utrujenost, napihnjenost, slaba prebava, zaprtje, jutranja slabost in bruhanje, otekanje gležnjev in prstov, krči v nogah, krčne žile, bolečine v hrbtenici ter pospešen srčni utrip in znojenje.

Pomembna je redna telesna dejavnost. Svetujemo jo tudi nosečnicam, ki so bile pred zanositvijo telesno nedejavne. Tako boste bolje telesno pripravljene ne le na porod, pač pa tudi na fizično zahtevno obdobje po porodu. Zmerni trening, pri katerem se upošteva starost ploda,

materina športna pripravljenost in primerna športna aktivnost, v normalni nosečnosti ni tvegan in nima negativnega vpliva na plod.

 

Gibanje naj poteka na svežem zraku, vse do 12. tedna lahko nosečnica, če se dobro počuti, počne skoraj vse, kar je počela pred nosečnostjo.

Če imate zeleno luč za gibanje, so idealne oblike vadbe: nordijska hoja, hoja v hrib, plavanje, prilagojena pilates vadba za nosečnice ali tudi fitnes za nosečnice. Nosečnice, ki so tekle že pred nosečnostjo, lahko tečejo tudi v prvem trimesečju, vendar je treba prilagoditi intenzivnost in srčni utrip.

Se je pa treba v nosečnosti izogibati aktivnostim, pri katerih obstaja možnost, da padete in se poškodujete. Sem sodijo predvsem smučanje, jahanje, surfanje in drugi ekstremni športi. Med nosečnostjo se je dobro odpovedati tudi tenisu, plezanju in skupinskim športom, pri katerih lahko pride do udarca v trebuh.

Telesne aktivnosti, primerne v nosečnosti

HOJA

Je ena najbolj primernih in najbolj priljubljenih aktivnosti, saj se z njo lahko ukvarjajo tudi ženske, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne. Sprehod v naravi deluje sproščujoče na telo.

PLAVANJE

Med plavanjem se istočasno obremenijo skoraj vse mišične skupine na rokah, nogah in trupu. Tudi vplivi na sam srčno-žilni sistem so zelo blagi, dodatna telesna teža, ki jo s seboj prinaša nosečnost, pa kljub fizični aktivnosti ni tako opazna. Plavanje izboljša absorbiranje in porabo kisika v vašem telesu, izboljša cirkulacijo, poveča tonus in moč mišic ter tako okrepi organizem in telo. Boljša cirkulacija s kisikom bogate krvi pa neposredno vpliva na rast in zdravje ploda.

JOGA

Zelo koristna je za bodoče mamice, sploh za tiste, ki ne marajo športa, hkrati pa ima kar nekaj pozitivnih lastnosti, kot so: krepitev in sproščanje medeničnega dna, izboljšanje čvrstosti, gibčnosti, telesne drže in dihanja.

VADBA V VODI

Vadba v vodi je celostna vadba za telo in ena najvarnejših vadb, posebej priporočljiva za nosečnice. Voda odvzame težo telesa, kar pomeni nič ali zelo malo obremenitev za telesne mišice, sklepe in predvsem hrbtenico, ki jo bremeni dodatna teža rastočega trebuščka, vendar pa kljub temu za mišice predstavlja pravi trening. Voda nosečnici omogoča lažje gibanje celega telesa, vendar pa je upor vode pri izvajanju vaj kljub vaši lažji teži dovolj velik za krepitev. Vadba v vodi krepi mišice trupa, pomembne za pravilno držo, lajša bolečine v hrbtu in sklepih, preprečuje otekanje in sprošča. To lahko dosežemo že s preprosto hojo po dnu bazena, če poleg tega še malo poskočite, se pozabavate s kakšnimi pripomočki, kot so uteži, in dvignete svoj srčni utrip, to predstavlja tudi dobro vadbo za krepitev srca in ožilja.

VODENA SKUPINSKA VADBA

Vadba za nosečnice je program, ki je namenjen bodočim mamicam, ki želijo aktivno preživeti nosečnost in si jo s tem še polepšati. Vadba je prilagojena potrebam nosečnic, vodijo pa jo posebej strokovno usposobljeni inštruktorji.

PLES

Ples je dobra priprava na porod, ker spodbuja, sprošča in naredi dobro razpoloženje. Poleg tega trenira dele telesa, ki bodo trdo delali med porodom. Ples tudi spodbuja globoko dihanje v trebuhu in razbremeni prsni koš. Pomembno pa je, da se izogibate skokov, hitrega nagibanja bokov in močnega topotanja.

PILATES

Pilates ohranja dobro zmogljivost mišic, ki stabilizirajo trup. To omogoča optimalno stabilnost sklepov hrbtenice in medenice. Nosečnicam prilagojen program pilates vadbe je priporočljiv tako v času med nosečnostjo kot tudi po njej.

Učinki pilates vadbe pred nosečnostjo in med njo:

• uči zavedanja o pravilni telesni drži,

• pomaga pri koncentraciji in sprostitvi,

• izboljša nadzor nad mišicami medeničnega dna in globokimi stabilizatorji trupa,

• razvija in vzdržuje moč in vzdržljivost mišic,

• s pomočjo sprostitvenih tehnik in zavedanja mišic nosečnico pripravi na porod

 • HojaHoja
 • PlavanjePlavanje
 • JogaJoga
 • Vadba v vodiVadba v vodi
 • Vodena skupinska vadbaVodena skupinska vadba
 • PlesPles

Akupunktura

Akupunktura je v rokah izkušenega strokovnjaka varna metoda, ki zmanjša nosečnostne težave ter izboljša splošno telesno in duševno počutje.  Akupunktura temelji na zabadanju sterilnih iglic v akupunkturne točke, ki se nahajajo po vsem telesu.
Z akupunkturo se učinkovito pripravite na porod, deluje na zmanjšanje strahu in hitrejši potek prve porodne dobe.

Akupunktura v prvem trimesečju

Eno najbolj raziskanih področij uporabe akupunkture v nosečnosti  so slabosti in bruhanje v nosečnosti.

Akupunktura v drugem trimesečju

Ko se zaključijo slabosti, se ženske dobro počutijo. Vendar se v tem obdobju lahko pojavijo nespečnost, zaskrbljenost, depresija, ki vplivajo na vsakodnevne aktivnosti ženske.

Akupunktura v tretjem trimesečju

V zadnjem trimestru je že vse usmerjeno k porodu. Otroka v medenični vstavi lahko med 32. in 35. tednom nosečnosti s pomočjo akupunkture uspešno obrnemo.

Akupunktura za pripravo na porod

Od 36. tedna nosečnosti potekajo priprave na porod.

 

Akupunktura:

 • izboljša zrelost materničnega ustja in skrajša dobo odpiranja,
 • poveča psihično in telesno sproščenost,
 • zmanjša strah pred porodom,
 • poveča pripravljenost maternice na porod,
 • popadki so po terapiji z akupunkturo bolj učinkoviti in koordinirani,
 • porod se skrajša in je manj boleč.

Hipnoza

Hipnoza je občasno spremenjeno stanje zavesti. V hipnozi kaže človek fizično in duševno sprostitev, globljo, kot jo lahko doseže v budnem stanju; poveča se zmožnost koncentracije; doseže se zmožnost spremenjenega zaznavanja; poveča ali zmanjša se možnost spominjanja. Hipnozo so v zahodni Evropi pričeli uporabljati v porodništvu po začetku tega stoletja, v začetku v glavnem za zmanjševanje porodnih bolečin. V rokah izkušenega hipnotizerja je varna in se je do neke stopnje lahko nauči večina nosečnic.

Hipnoza v nosečnosti

Hipnoza v nosečnosti pomaga, da se nosečnica telesno in duševno sprosti. Vpliva tudi na zmanjšanje slabosti in prekomernega bruhanja. S hipnozo se odpravi strah pred porodno bolečino.

Pozitivni učinki hipnoze med porodom

Porodnice, ki se pripravljajo na porod v hipnozi, imajo prvo in drugo porodno dobo občutno krajšo, v drugi porodni dobi so bolj zbrane, potreba bo sredstvih za lajšanje bolečin je manjša. Ob uporabi hipnoze je več porodov spontanih, manj je vakuumskih porodov in carskih rezov, otrokovo splošno stanje ob porodu je boljše. Ženske so zadovoljnejše, manj je poporodnih depresij in psihoz.