ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator Preskoči na vsebino
(03) 423 3000  |  info@sb-celje.si  |  Naročanje na: enarocanje@sb-celje.si

Laboratorij za histopatologijo

Histopatologija je mikroskopski pregled tkiv z namenom diagnostike bolezni. V medicini se histopatologija nanaša na pregled biopsij in kirurških vzorcev pod mikroskopom, ki ga opravi patolog. Patolog je odgovoren za diagnozo bolezni, ki pomaga kliniku pri zdravljenju.

KAKO JE POSTAVLJENA DIAGNOZA PO IZREZU TKIVA ALI ODSTRANITVI ORGANA – KAJ JE BIOPSIJA?

Tkivni vzorec je vzorec tkiva za pregled pod mikroskopom. Tkivne rezine izdelajo v laboratoriju za histopatologijo na objektnih stekelcih za potrebe pregleda pod mikroskopom in diagnostiko. Resekcija je odstranitev celega ali dela organa s patološko spremembo za pregled pod mikroskopom in za postavitev patološke diagnoze. Tkivni vzorci, odvzeti pri diagnostičnih in operativnih posegih, so trajno hranjeni na Oddelku za patologijo in citologijo in omogočajo ponovni pregled, drugo mnenje in dodatne preiskave, ki so podlaga za zdravljenje tudi več desetletij po diagnosticirani bolezni.

Vsa tkiva, odvzeta pri diagnostičnih preiskavah in operativnih posegih, so poslana na Oddelek za patologijo in citologijo za pregled pod mikroskopom.

Manjši tkivni vzorci, odvzeti za diagnozo pri preiskavah, kot so gastroskopija, kolonoskopija, odščipi materničnega vratu ali endometrija ter manjše ekscizije tumorjev kože in drugih organov so lahko pregledani v roku treh dni. Če je pacientu pri operativnem posegu odstranjen organ ali del organa v celoti, pa je histopatološki izvid izdan v roku treh do petih delovnih dni.

Kadar gre za maligno bolezen in je potrebno takojšnje zdravljenje, so vzorci poslani na naš oddelek z oznako NUJNO in jih lahko pregledamo tudi v enem dnevu ter izdamo diagnozo.

Histopatološki izvid prejme napotni zdravnik, ki ga posreduje pacientu.

V redkih primerih so potrebne dodatne preiskave, ki jih na Oddelku za patologijo in citologijo ne opravljamo. Takrat moramo tkivne vzorce poslati na Onkološki inštitut v Ljubljani ali na Inštitut za patologijo, Medicinske fakultete v Ljubljani ter na kliniko Golnik, kar pa diagnostiko in izdajo izvida lahko podaljša za nekaj dni.

Povprečen čas od prevzema tkivnih vzorcev do izdaje patohistološkega izvida je na Oddelku za patologijo in citologijo tri dni (leto 2020).