Ginekološko-porodniški oddelek

Naš ginekološko porodniški oddelek, ki je tretji največji ginekološko porodniški oddelek v Sloveniji, je organiziran tako, da zagotavlja nenehno bolnišnično varstvo žena in novorojenčkov ter ambulantno dispanzersko in specialistično dejavnost za žene in novorojenčke. S svojimi zdravstvenimi storitvami oskrbujemo gravitacijsko območje s približno 192.000 prebivalci. Oddelek deluje v ločeni dvonadstropni stavbi s štirimi etažami, v kateri so v treh etažah sobe s posteljami, lasten operacijski blok, porodni blok in ambulantni prostori z UZ diagnostiko. Naša porodnišnica je leta 1998 kot druga v državi dobila naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, ki ga podeljuje UNICEF. V novorojencu prijazni porodnišnici je delo zastavljeno tako, da se, seveda v soglasju z otročnico, čim uspešneje vzpostavi proces dojenja. Eden izmed pogojev za dosego tega cilja pa je 24-urno sobivanje mamice in novorojenčka. Zaradi odličnih ocen ob vsakoletnem preverjanju izpolnjevanja standardov je nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Slovenskem odboru za UNICEF leta 2000 našo porodnišnico imenoval za Republiški demonstracijski center za uvajanje mednarodnega projekta UNICEF in WHO "Novorojencem prijazna porodnišnica". V porodnem bloku naše porodnišnice so tri porodne sobe. Dve od njih sta opremljeni za alternativne porode. Vse bodoče mamice si lahko porodni blok ogledajo enkrat tedensko ob uri odprtih vrat, ki je vsak torek ob 13. uri. Ta je namenjena tudi njihovim partnerjem, predvsem tistim, ki se bodo odločili za prisotnost pri porodu. Po porodu so otročnice večinoma nastanjene v dvoposteljnih sobah. Nekaj sob je nadstandardnih. V naši porodnišnici smo leta 2011 imeli 2.102 poroda. Od operativnih posegov opravljamo abdominalne in vaginalne operacije, laparoskopske in histeroskopske operacije, sterilizacije. Ultrazvočno diagnostiko izvajamo pri ambulantnih in hospitalnih bolnicah ter novorojenčkih. Razvijamo tudi dele ginekološke onkologije in ginekološko urologijo. Na našem oddelku pediater kardiolog z Otroškega oddelka izvaja ambulanto za fetalno ehokardiografijo. 

Povprečno letno na oddelku zdravimo približno 7.000 bolnic, opravimo 4.000 velikih in malih operacij ter 20.000 ambulantnih pregledov. Oddelek ima 48 postelj za ginekološke bolnice, 52 za nosečnice in porodnice, 16 za bolne in 20 za zdrave novorojenčke.Nadstandardnih sob je na celotnem oddelku 5.

Zaradi pojava virusnih obolenj v Splošni bolnišnici Celje, od ponedeljka, 15. 10. 2018 do preklica, omejujemo obiske na eno zdravo osebo na Neonatalnem odseku Ginekološko-porodniškega oddelka.

Prosimo, da obiskovalci na obisk v bolnišnico prihajajo samo, če so zdravi.

 

Obravnava nosečnic in pacientk z ginekološkimi težavami v času epidemije novega koronavirusa

!!! Tukaj lahko preberete nekaj informacij o bolezni COVID-19 v času nosečnosti in poroda !!!

 Zloženka z informacijami o porodu v času pandemije s koronavirusom

Predstavitev porodnega bloka

Vsebina predavanj in terminski načrt predavanj za bodoče starše za leto 2020 

Vsi, ki bi jih radi obiskali, se lahko nanje prijavijo vsak dan med 8. in 13. uro na tel. št. 03 423 33 49.

Zaradi epidemiološke situacije so predavanja Priprava na porod in starševstvo od 8. 10. 2020 do preklica ne izvajajo.


UKC Ljubljana je pripravil nekaj video vsebin Šole za starše in nam prijazno dovolil njihovo objavo tudi na naši spletni strani. Ogledate si jih lahko tukaj. 

 

Siol.net je pripravil predstavitvene filme slovenskih porodnišnic. Predstavitev naše porodnišnice si lahko ogledate na tej povezavi 

Sodelovanje v raziskavi HEALS   

K sodelovanju v raziskavi se lahko prijavite tudi preko spletne prijave na tej povezavi: 

Raziskava HEALS-prijava - EnKlikAnketa - 1KA spletne ankete

ali na telefonsko številko: 070 502 698 -  Če se ne utegnemo oglasiti, vas pokličemo nazaj!


Naročanje na specialistične preglede

Naročanje na preventivni pregled v ginekološkem dispanzerju, k izbranemu ginekologu
Od ponedeljka do petka med 7. in 10. ter med 17. in 18. uro po telefonu na tel. št. (03) 423 31 38.

Naročanje z napotnico na specialistični pregled
Od ponedeljka do petka med 7. in 10. ter med 17. in 18. uro po telefonu na tel. št. (03) 423 31 38.

Naročanje nosečnic z napotnico pred terminom poroda oz. za porod
Od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro po telefonu na tel. št. (03) 423 33 38.

Naročanje na operativne in kratke posege
Od ponedeljka do petka med 10.30 in 12.30 uro po telefonu na tel. št. (03) 423 33 73

Pacientke se lahko naročijo tudi po pošti, po elektronski pošti na e-naslov: enarocanje@sb-celje.si .

Če je za vašo zdravstveno storitev omogočeno elektronsko naročanje, kar je razvidno iz Potrdila o izdani eNapotnici, se lahko sami naročite preko spletne strani zvem.ezdrav.si oz. narocanje.ezdrav.si (https://narocanje.ezdrav.si/)  na razpoložljivi termin oz. okvirni termin. Priu naročanju potrebujete številko eNapotnice in številko ZZZS pacienta.

Pooblaščena oseba za vodenje čakalnih seznamov je mag. Jakob Koren, dr. med..

Delovni čas in čakalne dobe

Za svojce in obiskovalce:

Obiski na oddelku: Od ponedeljka do petka: 10.30 - 11.30 ure in 16.00 - 17.00 ure; Sobota, nedelja, prazniki: 10.30 - 11.30 ure in 13.00 - 15.00 ure. Za otroke do 6. leta starosti so dovoljeni obiski samo pri mamicah. Posredovanje informacij svojcem o bolnikih: Od ponedeljka do petka: 14.00 - 15.00 ure. Informativni telefon: informacije: (03) 423 33 38 naročanje na specialistične preglede: (03) 423 31 38

Predstojnik oddelka

mag. Jakob Koren, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Glavna medicinska sestra oddelka

Marija Šišmanovič, dipl. m. s.